МВнР потвърди, че руски военен самолет е минал над българска територия на път за Сърбия

2909
МВнР потвърди, че руски военен самолет е минал над българска територия на път за Сърбия
Снимка: Gettyimages

Руски военно-транспортен самолет е прелетял над България в съответствие с приложимото за случая българско законодателство. Това заявиха за БГНЕС от пресцентъра на МВнР.

"Военно-транспортен самолет на Руската федерация, превозващ личен състав, въоръжение и техника е преминал през въздушното пространство в съответствие с приложимото за случая българско законодателство", се казва в изявлението.

Коментарът на външнополитическото ни ведомство бе по повод на интервюто на проф. Тодор Тагарев за БГНЕС, че руски самолет със зенитни ракети С-400 е прелетял над България, за да участват във военното учение "Славянски щит 2019 г." в Сърбия.

В нощта на 22 и 23 октомври самолет "Ан-124" на руските ВВС прелита над територията на България. Неговият маршрут е от Москва, Ростов на Дон, над Черно море и България за Белград, посочи той и подчерта, че не става дума за граждански полет

"Абсолютно задължително е да се получи разрешение от българските официални власти. В противен случай такъв самолет на чужда държава би бил цел на нашите ВВС. Ако ВВС не са уведомени, че ще има такъв полет, би трябвало да го спрат, но изглежда всичко е минало спокойно и предполагам, че са били уведомени. Най-вероятно от съответната дирекция на МВнР", обясни проф. Тагарев, който е бивш министър на отбраната от 13 март до 29 май 2013 г.

Според Закона за отбраната разрешението трябва да бъде получено от Дирекция консулска във външно министерство, което информира оперативния център на ВВС, обясни процедурата той.

Проф. Тагарев посочи, че България е можела да спре подобен полет и припомни, че през 1999 г. страната ни, която още не беше член на НАТО, не допусна руски самолети за Сърбия в разгара на Косовската война, когато югодиктаторът Слободан Милошевич депортира стотици хиляди косовски албанци в Македония.

Подобен случай имаше и наскоро през 2015 г., когато нашите власти отказаха полет на руски самолет за Сирия, за който се твърдеше, че превозва хуманитарна помощ, а според друга информация военно оборудване и муниции.

На 24 октомври руското министерство на отбраната съобщи, че Москва е изпратила ЗРК С-400 и Панцир-С в Сърбия за участие в съвместно руско-сръбско военно учение. Учението беше посетено от президента Александър Вучич, който заяви, че Белград иска да придобие ЗРК С-400, но не може да си го позволи. "Искаме и С-400, но само ако руснаците ни го оставят, иначе не можем да си го позволим", каза тогава той.

Съвместното военно учение приключва утре.

Миналата седмица на посещение в Белград беше и руският министър-председател Дмитрий Медведев, а веднага след това в Москва беше сръбският премиер Ана Бърнабич, която подписа там договора за присъединяването на Сърбия към Евразийския икономически съюз. Каква беше реакцията на ЕС на това - припомнете си в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Изненада: Димитър Главчев предложил на Радев да оглави Външно министерство

Антон Хекимян vs Борис Бонев: Лют спор за бюджет, паркоместа и заплатите на общинарите

Сандов: "Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ

Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и Румен Радев

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика