МВР очаква стотици милиони по Плана за възстановяване и устойчивост

6793
МВР очаква стотици милиони по Плана за възстановяване и устойчивост
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

337,5 млн. лева общо очаква Министерството на вътрешните работи по плана за възстановяване и устойчивост. С тях възнамерява да изпълни три проекта, става ясно от отговор на министър Бойко Рашков до депутата от ГЕРБ-СДС Христо Терзийски.

Най-мащабният сред трите проекта е „Изграждане на национална схема за електронна идентификация и персонализацията ѝ в българските лични документи“, чиято индикативна стойност е 185 363 791 лв. От тях за сметка на Механизма за възстановяване и устойчивост са 122,5 млн. лв. За сметка на националния бюджет са 32 млн. лв. Решението за държавните пари е взето от Министерския съвет на 13.09.2017 г., когато е одобрен модел за централизирано персонализиране па българските лични документи с децентрализирано административно обслужване на гражданите. Останалите близо 30.9 млн. лв. е предвиденият разход за ДДС.

МВР отчете спад на задържаните мигранти

През ноември са задържани общо 1320 граждани на трети страни, като 1147 от тях са били установени в незаконен престой във вътрешността ...

Другият голям проект на МВР е „Подобряване на качеството и устойчивостта на политиките в сферата на сигурността и противодействието на корупцията и подпомагане на екологичния преход“. Предвидената за него сума е 96 160 970 лв.

Третият проект е „Развитие на Национална Система 112 и изграждане на нова система за приемане на спешните комуникации и управление па ресурсите към службите за спешно реагиране, базирана на единна платформа, с цел подобряване на услугата Единен европейски номер 112 на територията на Република България“. Неговата стойност е 55 984 647 с ДДС.

Припомняме, че голямата поръчка, обявена през 2018 г. за лични документи от ново поколение 2019 година e зациклила на етап избор на изпълнител. Тя е на стойност почти 286 мн. лв. с ДДС и изборът на изпълнител приключи през 2020 г.

Немската „Веридос ГмбХ“ подаде  оферта 314 млн. лв. с ДДС, а конкурентът ѝ, Обединение „Мюлбайер Ай Ди Сървисиз ГмбХ - С§Т“ – 303 млн. лв. с ДДС (с около 11 млн. по-ниска).

Планът за възстановяване и влизането в еврозоната са път към пълна зависимост, смята Григор Сарийски (ВИДЕО)

Тласкането на България към еврозоната е проект, който се движи от доста години. Идеята, е че когато вкарате страна от ЕС в еврозоната, ...

Загубвайки състезанието, „Веридос ГмбХ“ обжалва резултата пред КЗК. Антимонополната комисия се произнесе в полза на МВР. Оттам спорът отиде във Върховния административен съд, откъдето през ноември 2020 г. изпратиха преюдициално запитване до Съда на ЕС. Отговор досега няма, а преди това производството по същото дело бе преобразувано с цел при воденето му да се спазват Законът за защита на класифицираната информация и правилникът за неговото прилагане.

Междувременно, за да продължи издаването на лични документи, многократно е удължаван срокът на договора с предишния изпълнител – Веридос ГмбХ. Всички договори, които е изпълнявала и изпълнява компанията по договори с вътрешното ни министерство за личните документи, набъбнаха на 208,4 млн. лв. с ДДС. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика