X
 
 

На 10 декември ще се гледа делото за касиране на изборите в София

601 0
На 10 декември ще се гледа делото за касиране на изборите в София
Снимка: БГНЕС
Софийският административен съд пренасочи делото за касиране на местните избори в София за 10 декември, предаде БНР, като се позова на съобщение от съда.

Причината е жалба от Иван Петров от "БСП за България" срещу отказа на съдия Галин Несторов да го конституира като страна в процеса.

По жалбата трябва да се произнесе Върховният административен съд.

Съдът отряза Манолова за повторно преброяване, засега (ВИДЕО)

  Софийският административен съд не разреши засега повторно преброяване на бюлетините от местните избори за кмет на София. Днес ...

За днес трябваше да е готова съдебно-техническа-математическа и компютърна експертиза и да бъдат разпитани по трима свидетели, доведени от страните по  делото  - Инициативният комитет, издигнал Мая Манолова, и Общинската избирателна комисия и ПП "ГЕРБ".

На предишното заседание съдът възложи на две вещи лица да изчислят математическия модел на резултатите на Мая Манолова и Йорданка Фанкокова от всички протоколи на СИК, да установят дали резултатите съответстват на посочените в  протоколите и дали са въведени правилно, както и колко имащи право на глас са били включени в избирателните списъци на ЦИК за първи и втори тур на местните избори.

Свидетилите пък са във връзка с твърдения на загубилата изборите Мая Манолова за хаос и сериозни нарушения при предаването на бюлетините и протоколите в зала "Арена Армеец". От Общинската избирателна комисия обаче категорично не са съгласни с това твърдение.

Мая Манолова, която остана втора на вота за столицата, твърди, че на втория тур на местните избори са допуснати поредица от нарушения в мащаб, който може да обърне разликата между нея и спечелилата Йорданка Фандъкова:

Тръгва делото за касиране на кметските избори в София (ВИДЕО)

Вотът за кмет на София влезе в съда. Днес е делото на Мая Манолова за касиране на изборите. На 11 ноември Манолова внесе 11 тома с док...

"Формалният сбор на 7 хиляди недействителни, 7 хиляди дописани в избирателните списъци, 7 хиляди купен ромски вот - даже грубата сметка показва, че нарушенията са много повече от разликата между двамата кандидати".

Според председателката на общинската избирателна комисия Полина Витанова обаче грешките са аритметични и не променят резултата от вота дори и след математическата експертиза.

На миналото заседание на съда не беше уважено искането на екипа на Манолова за ръчно броене на бюлените. То бе отхвърлено от съдия Галин Несторов, който обаче не изключи да има броене в отделни секции. Това ще зависи от заключенията на вещите лица и от общо шестимата свидетели, от които се очакваше да разкажат каква е била организацията при предаването на чувалите с бюлетини и протоколите в зала "Арена Армеец". 

След прпедишното заседание по делото Мая Манолова определи грешките като драстични.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители