X
 
 

На кого дава кабинетът половин милиард лева?

3470 2
photo of На кого дава кабинетът половин милиард лева?
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com
Държавната консолидационна компания (ДКК)  получава допълнително 500 млн. лева. Решението за това бе взето на заседанието на Министерския съвет в сряда. С парите ще бъде увеличен капиталът на дружеството, съобщиха от правителствената пресслужба. От там не коментираха за какво ще бъдат използвани парите. Отпускането им става с промени по бюджета на принципала - Министерството на икономиката, пише в. Сега.

Със същото решение на Министерския съвет правителството възлага на ДКК ремонтите и реконструкциите на язовири - държавни или общински. Изключение се прави само за тези, които са отдадени на концесия, тъй като концесионерите имат ангажимент да ги ремонтират. Одобрен е и списък на язовирните стени и съоръженията към тях, на които трябва да се извърши основен ремонт или реконструкция, но той не бе оповестен.

Министерски съвет обяви списък със защитени специалности

Правителството прие Списък със защитените от държавата специалности от професии, по които има недостиг на квалифицирани кадри на пазара...

Според "Капитал" увеличеният ресурс на ДКК ще се ползва именно за тази цел. Предстои да бъде създадено и държавно предприятие, което да поеме стопанисването на язовирите, с които общините не могат да се справят.

Консолидационната компания е една от най-непрозрачните структури в страната. В нея работят 17 души. Тя няма сайт, а ръководството ѝ, начело с изпълнителния директор Ясен Спасов и председателя на Съвета на директорите Красимир Тенев,  никога не се е появявало публично. Компанията бе създадена през 2010 г. по време на първото правителство "Борисов", като в нея трябваше да постъпват приходите от приватизация. Целта бе така да се заобиколи законовото изискване тези пари да влизат в Сребърния фонд, създаден по време на тройната коалиция с идеята да се трупат пари за пенсии, когато системата се задъха и настъпи срив на пазара на труда.

Формулата се оказа удобна за серия от непрозрачни сделки и функциите на ДКК бързо се разшириха. В нея бяха влети десетки държавни фирми с най-разнородни дейности - от производство на мляко ("Ел Би Булгарикум"), през лаборатории за етерични масла (Държавна лаборатория "Българска роза")  до ремонт на авиотехника ("Авионамс"). Вероятно и във връзка с това приходите на ДКК от дивиденти през последната - 2017 г. са се увеличили с 862% и от 2 млн. лв. вече са 19.3 млн. лв., показва справка на в. "Сега" в годишния отчет на компанията.

Последните промени станаха по време на второто правителство на премиера Бойко Борисов, когато ДКК на практика се превърна в оръжеен мастодонт. При управлението на тогавашния икономически министър Божидар Лукарски в активите на ДКК бяха включени 14 държавни фирми, сред които ВМЗ-Сопот, "Кинтекс", НИТИ Казналък и др. ДКК има и 10.8% дял в "София тех парк". Междувременно само в рамките на около година между 2016 и 2017 г. заради придобиването на нови и нови фирми капиталът на компанията постепенно нарасна от 9 млн. лв. до 231 млн. лв.

Министерски съвет дава 34 млн. лв. за самолетни билети

Дирекция "Централизирано възлагане и обществени поръчки" към Министерството на финансите обявила конкурс за сключване на рамково спораз...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Отговор на въпроса 2 Отговор на въпроса преди 7 месеца Профил на трол?
    На кого дава кабинетът половин милиард лева? На обръча от фирми които са около управляващите партии.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • ГЕРПедерастията на бОКО е пословична (справка при кмета в Симитли)) 1 ГЕРПедерастията на бОКО е пословична (справка при кмета в Симитли)) преди 7 месеца Профил на трол?
    Е как на кого ще се дават парите, на "правилните" хора приближени до "слугите" на народа!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално