На първо четене: Българско гражданство ще се дава само срещу владеене на български език

3972
На първо четене: Българско гражданство ще се дава само срещу владеене на български език
Снимка: iStock

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за българското гражданство, предложени от Министерския съвет, с които се въвежда задължение, кандидатстващите за българско гражданство да владеят български език.

Условието ще важи за онези, които кандидатстват за придобиване на българско гражданство на основание български произход, които са най-многобройната група от всички кандидати, както и за лицата, чийто родител е придобил българско гражданство или е починал като български гражданин. Предвидено е това изискване да не се прилага за хората, които придобиват българско гражданство на основание осиновяване от страна на български гражданин. Още: Сглобката погна схемата за получаване на българско гражданство от руснаци

С друг текст се предвижда възможност за отмяна на натурализацията в случаите на системно и умишлено уронване на престижа на България, на българските институции и национални интереси чрез реч на омраза или при извършване на действие от омраза срещу българската държава, нейни граждани и/или български общности в чужбина.

Вносителят предлага да бъде преустановено съществуването на Консултативния съвет при Изпълнителната агенция за българите в чужбина, тъй като дейностите до този момент са се осъществявали от Министерството на правосъдието, без това да оказва влияние върху ефективното провеждане на цялостната процедура по придобиване на българско гражданство на основание български произход, а съществуването на втори допълнителен орган, се счита за нецелесъобразно. Още: Ще се връчва ли българско гражданство на церемония в Министерство на правосъдието?

Със законопроекта се предвижда връчването на удостоверенията за придобиване на българско гражданство да се извършва на тържествена церемония, която ще се извършва в Министерството на правосъдието или в дипломатическите и консулски представителства на България в чужбина.

Комисия "Глеб Мишин"

Припомняме, че миналата седмица Народното събрание създаде временна комисия за проверка на факти и обстоятелства за дейността на Глеб Мишин, свързана с данни за евентуално неправомерно предоставяне на българско гражданство.

Предложението за създаване на комисията бе на Бойко БорисовДелян ПеевскиАтанас Атанасов и група народни представители. Още: Атанасов намекна, че президентът е свързан със схемата за българските паспорти (ВИДЕО)

Именно Атанасов заговори за съществуването на руска схема за получаване на българско гражданство и за "митичен човек" на име Глеб Мишин, който осигурявал цяла кавалкада от хора от руски произход, които получавали българско гражданство. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика