Над 58 000 души са гласували в Е-референдума на ДБГ

9957
Над 58 000 души са гласували в Е-референдума на ДБГ
Снимка: Thinkstock

Над 58 хиляди души са гласували в Е-референдума през Фейсбук-страницата на Движение България на гражданите към 21 март.

ДБГ започна в края на февруари електронен референдум чрез апликация във Facebook по шест въпроса, свързани с промяна в изборната система. При обявяването на е-референдума младите членове на Изпълнителния съвет на ДБГ обясниха, че трите въпроса са тези на Инициативния комитет за провеждане на референдум, който вече внесе подписката в парламента, към които от ДБГ добавят още три въпроса, които отговарят как ще се направят промените в изборните правила.

Към момента в Е-референдума през Facebook страницата на „Движение България на гражданите" са участвали над 58 111 души, като отчетените резултати в реално време сочат, че около между 50 хил. души и 51 хил. души дават положителен отговор на всички въпроси.

"Е-референдумът на ДБГ е тест доколко като граждани сме готови за електронно гласуване и доколко новите технологии могат да съдействат за демократичните промени у нас", коментира резултатите днес Настимир Ананиев от Изпълнителния съвет на ДБГ.

На въпросите „Съгласни ли сте следващите парламентарни избори да бъдат за Велико Народно събрание, което да приеме нова Конституция?", „Съгласни ли сте изборните списъци да се изчистят от несъществуващи избиратели чрез активна регистрация?" и „Съгласни ли сте всеки български гражданин да има право на жалба до Конституционния съд, на каквато в момента българските граждани нямат право?" временните резултати в проценти показват, че 88 % отговарят положително, 12 % отрицателно с разлика около 400 гласа между положителните отговори на трите въпроса.

Над 50 700 души са отговорили положително и на въпроса за мажоритарния избор на кандидатите за народни представители, а против са около 7 400 души.

С най-малко одобрение в сравнение с останалите въпроси от Е-референдума е задължителното гласуване. На въпроса „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?", временни резултати показват, че 87% или около 50 140 души искат задължително гласуване, а 13%, равняващи се на близо 8 хиляди гласа, не искат.

Със съотношение 88% към 12% са положителните спрямо отрицателните отговори на въпроса „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?". Над 50 600 души са казали „да" на електронното гласуване, докато около 7 400 са отговорили отрицателно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика