Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Надежда Йорданова: Трябва дебат по допуснатите основания за отстраняването на Гешев

18 май 2022, 10:03 часа • 1181 прочитания

"Считам, че трябва да има дебат по същество по допуснатите основания. Случаят „Жоси“ е едно от многото основания за предсрочно освобождаване на главния прокурор и трябва да се разгледа", каза министърът на правосъдието Надежда Йорданова преди заседанието на Висшия съдебен съмет (ВСС).  На него трябва да бъде разгледана процедурата по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

Основанието, за което говори Иван Гешев за изпратените книги към Българския хелзински комитет (БХК) е една илюстрация за арогантното и неуважително уважение към правозащитните организации, смята Йорданова. В основанията са и недопустимите атаки срещу българската адвокатура за която има нарочна декларация от Висшия адвокатски съвет, припомни тя.

След приключване на съдебното производство, ВСС ще продължи по новите допуснати основания за предсрочно осбовождаване на главния прокурор Иван Гешев.

"Наличието на конституционно дело не спира прилагането на закона. Спецправосъдието ще бъде закрито в края на юли. Това няма да спре висящите дела и образуването на нови. Единственият въпрос, който остава е преназначаването на магистратите. Отговорност на ВСС е дали ще причини тази несигурност в статута им", заяви Йорданова в отговор на журналистически въпрос.

Законопроектът за Антикорупционанта комисия се бави и днес ще има среща за това, каза още тя. "Демократична България" има проект още от 45-ото Народно събрание, а "Продължаваме промяната" сега готвят свой. Двата проекта ще бъдат синхронизирани, увери министърът.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес