Най-важната тема за българите е съдебната реформа, НС с ново дъно от 7.5% одобрение

592
Най-важната тема за българите е съдебната реформа, НС с ново дъно от 7.5% одобрение
Снимка: Getty Images / Guliver

Доверието в институцията Народно събрание и в образа и работата на депутатите стигна ново дъно, сочат данните на “Алфа Рисърч”.

Според тях едва 7.5% от българите одобряват работата на парламента, като недоверието е 59%.

Спада доверието и към главния прокурор Сотир Цацаров - едва 9% го одобряват. След лекия ръст на доверието към МВР стрелбата в Слънчев бряг отново връща нивата до предишните ниски стойности.

Одобрението към работата на правителството и парламента спада

Одобрението към работата на правителството спада. През февруари тази година то е в рамките на 28%, като намалява със 7 процента спрямо ...

“Продължаващата криза на доверието към основните държавни институции в политически план разширява хранителната среда за популистки послания, насочени срещу представителната демокрация, а в ежедневието, при конфликтни ситуации, мотивира хората а приори да пренебрегват както позициите, така и усилията на институциите за решаване на даден проблем”, пишат от “Алфа Рисърч”.

Изследването показва, че най-важната тема за българите е съдебната реформа. Цели 51.7% са казали, че това трябва да е първи приоритет на властта.

Усвояването на еврофондовете е посочено като важно от 45.1%, а увеличението на направленията за прегледи в доболничната помощ - 43.6%. Темите-гордост за премиера Бойко Борисов - строежът на магистрали и борбата с контрабандата - са на пето и шесто място по важност. Оградата по границата с Турция е на 7-о място.

“Алфа Рисърч” традиционно е премерила и рейтинга на политиците. Без изненада на първо място е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който запазва одобрение от около 32%. Изненадата е във втората позиция, която отива при Татяна Дончева с 20.8% одобрение. Трети е Георги Първанов, следван от Корнелия Нинова. Последни са Ахмед Доган (5.0% одобрение) и Лютви Местан (3.8%).

Алфа Рисърч: ГЕРБ - 34,1%, БСП - 19,1%

На финала на една пасивна и доста вяла от страна на основните играчи кампания, в която и ГЕРБ и БСП се държат като партии, чиято учас...

При партиите също няма голяма изненада - ГЕРБ е на първа позиция с 21.9%, следвани от БСП с 12.8%. Любопитно е, че Реформаторският блок се е покачил до трета позиция с 5%, следван от “Патриотичния фронт” с десета от процента по-малко. ДПС е чак на пета позиция с 4.5%. Традиционно “партията на негласуващите” е най-голяма - 37.5% казват, че няма да участват в парламентарен вот.

“Алфа Рисърч” е премерила и рейтингите на министрите, където има нов лидер - Томислав Дончев с 25.6% одобрение и 4.5% неодобрение и индекс 21.1. На втора позиция с по-голямо одобрение, но и по-голямо неодобрение заради некачествените ремонти и по-скъпите винетки е Лиляна Павлова. Най-неодобрявани са Меглена Кунева с 26.0% неодобрение и само 6.5% одобрение и Румяна Бъчварова съответно с 22.2% неодобрение и 5.5% одобрение.

По-голямата част от запитаните (57.6%) искат пълен мандат на кабинета, 22.3% искат изпълнение на най-важните задачи и избори след президентския вот, а 17.3% искат оставка веднага.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com