Найден Зеленогорски от ДЕН: Конституцията трябваше да се промени и в частта "Mестно самоуправление и местна администрация"

1565
Найден Зеленогорски от ДЕН: Конституцията трябваше да се промени и в частта "Mестно самоуправление и местна администрация"
Снимка: БГНЕС

Местното самоуправление е най-близо до хората и може да взема най-адекватни решения, както и да откликва по най-бърз и ефективен начин. Това е мнението на Найден Зеленогорски - председател на сдружение "Достойнството на един народ-ДЕН".

Според него законопроектът на ГЕРБ-СДС за създаване на кметство с над 300 души, регистрирани по постоянен адрес в няколко населени места, чрез подписка или референдум е законодателство на парче. Липсата на обща административно-териториална концепция отдалечава България от това да бъде модерна държава с второ ниво на местно самоуправление.

Дискусията продължава повече от 20 години, напомни той в предаването "Хоризонт до обед" в БНР. И обясни:

"Надявахме се, че тези теми ще бъдат обсъждани и сега при промените в Конституцията. Всички политически сили прегръщат темата преди избори, а след избори, вместо да децентрализират властта, да децентрализират финансите и да дадат възможност на най-ниското ниво - местното самоуправление, да взема важните решения, те започват да централизират власт и финанси. По този начин ние категорично се разминаваме с практиките в утвърдените проспериращи демокрации, към които се стремим, където има регионализация и силна местна власт и където огромна част от финансите на общините и кметствата се разходват в името на хората с легитимно решение на местно ниво. В България в момента държавният бюджет разписва почти всичко на общините. Единствено 10% от бюджетите на общините се управляват с решения на Общинския бюджет. Тази промяна в Конституцията трябваше да се случи. След нея трябваше да се случат множество промени в законите на България".

Зеленогорски смята за адекватно там, където има населени места със 100 постоянно живущи граждани, да се провеждат избори за кмет. "Не разбирам защо ако живееш в малко населено място, ти да нямаш право на избор".

Той изтъкна и че в страната има няколко десетки общини, които не отговарят на изискванията да бъдат общини. По думите му трябва да се променят параметрите за съществуване на община.

Зеленогорски е категоричен, че няма нищо страшно една малка община да се влее в по-голяма и по този начин да си учеличи административния капацитет, защити интересите и повиши качеството на живот на гражданите.

Според него цялата концепция трябва да бъде анализирана отново. "В момента се предлага законодателство на парче, без сериозна експертна дискусия", отбеляза той и добави, че липсват дългосрочни стратегически цели за гарантиране на силна местна власт.

Oще: Найден Зеленогорски: Парламентът трябва да увеличи бюджета за култура!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Напук на закона "Магнитски": Владислав Горанов ще води листа на ГЕРБ в София

Плугчиева: Бях 7-8 дни в служебното правителство, никак не беше весело

Тагарев: Атаките от ГЕРБ към мен бяха неприятни и от ревност, Запрянов отдавна е техен кадър

Кампанията ще е доста мръсна: Говори д-р Александър Симидчиев

Сигнал за фалшиви документи и Кирил Петков: Защо месеци и години по-късно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика