Настимир Ананиев: Скандалът с Дончева беше катализаторът и „Волт“ оттегли подкрепата си за „Изправи се. Ние идваме“

19339

В последната събота ние се събрахме на национален съвет, а във „Волт“ има страшно много млади хора между 20 и 30 години, които следят обществените процеси, които не са се занимавали с политика, за разлика от мен, аз бях депутат в 43 НС. Това каза в Студио Actualno Настимир Ананиев, свободен предприемач и политик, създател на Европейска партия „Волт“по повод решението партията да оттегли подкрепата си за коалицията „Изправи се. Ние идваме“. Събрахме се и тези млади хора казаха: „Какво се случва в българския парламент? Нашите очаквания, които имахме, като активно протестиращи над 200 дни, тотално се разминават с това, което се случва. Никой не иска да помеме отговорност, слезе се на едно ниво на лични обиди, на разказване на лични разговори, вместо да се седне, да се направи един компромис и да имаме едно редовно правителство, което да се справи с поредицата от кризи, в които в момента се намираме. “

За нас не е важно дали ние имаме народин представител, или не, а какво правят в НС нашите представители. След като ние сме работили за тази коалиция и сме я подкрепили, всички нейни народни представители в този парламент – 13, имаме много конкретни очаквания към тях. В България, в 44 НС, по време на управлението на Борисов, което търпяхме 10-12 години, беше вече узаконено да се краде, , тази процедура „ин хаус“, когато един човек решава на кого да даде една обществена поръчка от 50, 100, 200 милиона лева, и това не е обществена поръчка, просто се дава на близък кръг от фирми, това нещо взривява хората. Защото винаги се казва: „Няма пари, то няма пари, ние сме най-бедната държава“, но знаем през последните 5-6 години всеки декември, някоя сряда, на министерски съвет, се оказва, че имаме едни три милиарда излишък и се разпределят на хора, фирми и кметове, които слушат. Това изкара и хората на протест. „Изправи се. Ние идваме“ е протестна коалиция, имам предвид, че в нея има хора от ляво, дясно и центъра, има граждански платформи. Тя беше огледало на протеста.

Настимир Ананиев: Преизбирането на Румен Радев на първи тур ще е шамар за ортаците от ГЕРБ и ДПС

Българите не се чувстват европейци. Нито доходите ни са европейски, нито здравеопазването, нито правосъдието. Вината е на ГЕРБ! &bdquo...

Скандалът с Татяна Дончева беше катализаторът „Волт“ да оттегли подкрепата си, защото вие си спомняте, в 45 НС имаше и друг скандал. Знаеше се вече, че ще се отива на избори, а г-жа Дончева отида да преговаря с г-жа Нинова да се включва в БСП коалицията. Тогава аз имах сериозен разговор с г-жа Манолова и я попитах какво се случва. И ще приемем ли обратно след това този човек? Оказа се, че ще го приемем. Добре, обстоятелствата бяха такива, но за втори път се случва нещо такова, един човек, който е в коалиция, и това е председател на партия и народен представител, и заместник-председател на Народното събрание, да отиде да говори с народен представител в неговия офис и да се опитва да разцепва групи и всичко останало. Това, какво се е случило на този разговор, могат да ни кажат само двамата присъстващи. Ние можем да повярваме или на единия, или на другия. Но самият факт, че два часа някой е прекарал в този офис, аз така и не чух от г-жа Дончева да каже какво е правила два часа там? Защото тя каза, че ще го съди. Хубаво, но два часа какво си говорихте? Това показва, че в парламента, макар че имаме промяна, имам предвид, че имаме три нови формации, различни от тези, които бяха в 44 НС, което изкара целия си мандат, сега някак си трите формации на протеста не успяха да намерят подход. Защото аз все си мисля, че БСП беше склонна да подкрепи, ако трите формации се бяха обединили, да подкрепят редовно правителство поне с някаква кратка програма. За да можем да минем зимата и тези кризи, от които държавата се тресе. И да се отиграят поне бомбите, заложени от Борисов.

Тази актуализация на бюджет мисля, че е безпрецедентна за годините на прехода. От гледна точка на това, че се прави в условия, пи които се знае, че ще има предсрочни избори, знае се дадата, най-вероятно ще бъде на 14 или на 21 ноември, в зависимост от това кога президентът ще разпусне Народното събрание и ще издаде указ. Проблемът е, че просто трябва парламентът да си свърши работата, но стават заложници народните представители на този популизъм, за да им помогне на следващите избори да привлекат гласоподаватели. Видяхме едно наддаване: Аз давам 80, аз давам 100, аз давам 120 и накрая хоп, 120 спечели. И днес чета от ДПС казват:“Нашето предложение мина“. То хубаво, че мина, когато се прави бюджет не е да излезем на пазара и да почнем да наддаваме. Когато се прави бюджет има работна група, избаротва се в комисия, за да се балансира. В момента, в който се вкара в зала и се гласува нещо, което не е заложено в този баланс, става дебалансиран бюджет и в един момент, ако някой трябва да го изпълнява, може да се окаже, че ако е указано, че трябва да се платят 500 милиона, а в бюджета има само 400 налични, другите пари откъде ще дойдат?

Как ще се яви европейска партия „Волт“ на предсоящите парламентарни избори – сама, в коалиция, или ако не участва, кого ще подкрепи? Склонни ли са „Волт“ да дадат безусловна подкрепа на президента Румен Радев и с кого биха преговаряли, ще научите от виедеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика