Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наталия Киселова очаква президентът да забави темпото с мандатите

10 юли 2024, 08:46 часа • 2357 прочитания

Желанието на първата и втората парламентарна група - на ГЕРБ-СДС и ДПС, е да се ходи на нови предсрочни парламентарни избори, но това означава предизборната кампанията да е през лятото. Парламентарните групи дават ли си сметка какво правят? Нормално е президентът Румен Радев да забави темпото с връчването на последните два мандата за съставяне на правителство. 

Това заяви преподавателят по конституцинно право доц. Наталия Киселова пред БНТ. 

Още: Екзотична идея - Борисов и Пеевски подават оставки, за да има кабинет: Говори Наталия Киселова (ВИДЕО)

Тя обясни, че връчването на мандатите има два аспекта - конституционен и партийно-политически. Президентът Румен Радев трябва да съчетае тези два аспекта, посочи доц. Киселова.

Кога ще са новите избори?

Тя добави, че първо трябва да бъде решен въпросът с мандатите и тогава да се мисли за почивка и парламентарна ваканция. Президентът Румен Радев е задал въпросите си по време на консултациите - ако пристигне при вас мандата, как ще реагирате и ако не се реализират и трите мандата, кога ще бъдат изборите? Партиите искат новите избори да са през септември, а държавният глава през октомври месец. Между първия и втория мандат няма срок и това е прозорецът, който президентът може да използва, подчерта Киселова. 

Тя очаква и Конституционният съд да бъде доста предпазлив относно така наречените конституционни промени, касаещи служебния кабинет и съдебната реформа. Въпросът е дали Конституционният съд да приотизира дали някои сезирания са по-важни от други или не. Конституционният съд, ако се плъзне по процедурата - и да каже "Да, процедурата не е спазена и промените в Конституцията са противоконституционни", какво ще стане, коментира още доц. Наталия Киселова. 

Иван Брегов, правен експерт в Института за пазарна икономика посочи, че почти сигурно изглежда, че няма да бъде излъчено от 50-ото Народно събрание. Важно е дали ще има действия от партиите, така че да повишат интереса към политическото участие, каза Брегов. 

Той смята, че трябва да се изчака малко с ваканциите и почивките, докато минат последните два мандат за съставяне на редовно правителство.

Още: Наталия Киселова предвижда разпад в ПП-ДБ 

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес