Не са аут, пенсионери са: Гълъб Донев за 13 000 чиновници

4090
Не са аут, пенсионери са: Гълъб Донев за 13 000 чиновници
Снимка: БГНЕС

"Разпространените от Министерския съвет твърдения, че служебните правителства под мое ръководство са “отстранили” над 13 хиляди служители, са неверни и манипулативни". Така началникът на кабинета на президента и бивш служебен премиер Гълъб Донев отговори на правителството "Денков-Габриел", което вчера обяви как за по-малко от година управление кабинетите, назначени от Румен Радев, са отстранили над 13 000 служители от министерствата и подчинените им ведомства.

Още: Премиерът е умерен оптимист за просъществуването на кабинета

Пенсионери и доброволно напуснали

Според позиция на Донев, разпространена от Президентството на 17 октомври, представената справка включва всички служители на администрацията, напуснали по свое желание, преместили се в други администрации или упражнили правото си на пенсия. Бившият служебен премиер добавя, че други от тези 13 211 души били назначени с граждански договори, които изтичали в този период, и затова били освободени.

"Нещо повече – включени са и държавните дружества, както и членовете на политическите кабинети, които естествено си тръгват с всяко правителство", смята Гълъб Донев.

Атака по кабинета "Денков-Габриел"

"Управленското безсилие тласка правителството Денков в грешна посока. Протестиращите земеделци не са “терористи”, енергетиците не са хора, “които протестират срещу себе си”, а в служебните правителства никой не е “подписвал с кръв” да гони хора от администрацията, както се настояваше на едно партийно заседание", гласи позицията на бившия служебен министър-председател.

Снимка: БГНЕС

"Напротив, работихме само и единствено да преведем страната през кризите, в които управляващите тогава я вкараха и изоставиха. И успяхме. Видно бе по цените на горивата, по енергийната диверсификация, по подготвените закони, по овладяването на ръста на цените, по прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка и т.н. Неслучайно нивото на доверие, с което си тръгна служебният кабинет, е и остава недостижимо за сегашния", твърди Донев.

Още: Денков протегна ръка към президента: Войните са близо и е нужен диалог

"Но има нещо по-притеснително. В българската политика манипулациите са отдавна използван прийом, за съжаление. Но когато се разпространява официално от най-високо ниво - от министър-председателя - то лъжата придобива статут на държавна политика", смята той.

Освободените според правителството служители

Вчера кабинетът посочи, че от август 2022 до юни 2023 г., когато държавата се управляваше от служебни правителства, назначени от Румен Радев, 13 211 служители от администрацията са загубили работата си.

Детайлната справка по министерства сочи, че абсолютен лидер по освободени служители е Министерството на транспорта и съобщенията. Там са били уволнени 4634 души.

Още: Гълъб Донев: "Продължаваме промяната" искат да превземат службите

Следва Министерство на вътрешните работи с 1793, а точно след него са Министерство на земеделието и храните и Министерство на образованието, съответно с 1472 и 1184.

Припомняме, че в първите дни на кабинета "Денков-Габриел" премиерът Николай Денков обвини Гълъб Донев и останалите министри в служебното правителство, че са освободили всички зам.-министри и областни управители, като така са заложили капан на наследниците си и са забавили работата им.

Още: Тихият преврат на президента Радев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика