Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нейнски: Членството в Алианса е наш съзнателен избор

28 декември 2021, 09:46 часа • 6470 прочитания

Най-важното в момента е да се види как новото правителство ще се справи с големите геостратегически задачи, които предстоят на България. Това заяви пред NOVA бившият министър на външните работи Надежда Нейнски.

Според нея тепърва предстои да видим как ще се развие политическата и икономическата ситуация в страната.

Нейнски смята, че мнозинството се е съставило с желанието да разруши стария модел на управление, но предстои да се види какви реформи ще се приложат.

Относно казуса със Северна Македония бившият външен министър посочи, че между България и западната ни съседка има двустранен договор, рамкова позиция и решение на парламента.

"Двете държави, каквото са могли да постигнат заедно, са го направили. Европейският съюз трябва да се превърне в гарант, че този документ ще бъде изпълняван, защото взаимните обвинения между двете държави са, че това не се случва", обясни тя.

Запитана дали трябва да има сили на НАТО у нас, бившият външен министър подчерта, че членството ни Алианса е било съзнателен избор, получил огромна подкрепа. Изпълнението на договора трябва да е от всички страни членки, категорична бе тя.

Уточнението беше по повод на изявление от бившия служебен министър и сегашен военен министър Стефан Янев в личния му профил във Facebook, че няма нужда от увеличаване на контингента на Алианса у нас.

Тази негова позиция предизвика широк отзвук, като бе цитирана и от официалния профил на руското посолство в социалната мрежа, а в последствие получи отзвук и парламента, където от "Демократична България" поискаха от Янев да обясни какво е имал предвид.

Наложи се премиерът Кирил Петков да уточни, че въпросът с разполагането на допълнителни сили на НАТО в България не е бил обсъждан нито в рамките на коалиционното правителство, нито на ниво партии.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес