Ненчев и Лукарски искат запазване на Реформаторския блок

3916
Ненчев и Лукарски искат запазване на Реформаторския блок
Снимка: БГНЕС

Мисля, че ние винаги сме били едни от най-големите поддръжници на запазването на Блока и той да продължи по начина, по който е работил до момента, като не се отклоняваме от основните принципи, които възприехме още в началото. Това каза лидерът на БЗНС и министър на отбраната Николай Ненчев преди заседанието на Реформаторския блок (РБ), на което ще се решава подкрепата за правителството, предаде БГНЕС.

На въпроса дали Ненчев би подал оставка като министър, той отговори: "Бих направил всичко, което реши РБ, защото ние сме част от него и се съобразяваме с решенията".

Елегия за Реформаторите - а можеше да бъде Ода

Не знам дали Реформаторският блок си даде сметка, че решенията „за“ и „против“ оставането във властта са съдбон...

Ще запазим целостта на Реформаторския блок, каза от своя страна председателят на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски преди срещата между 5-те партии от РБ, информира "Фокус".

Заседанието на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок, на което се обсъжда бъдещето на коалицията и по-нататъшните й позиции започна, предаде БНР. Това се случва след сътресенията, предизвикани от приетите на второ четене конституционни промени и последвалата оставка на правосъдния министър Христо Иванов.

На влизане повечето от лидерите заявиха, че вярват в единството на блока.

Лидерите на ДБГ Меглена Кунева и на ДСБ Радан Кънев не направиха изявления.

От петимата министри, излъчени от реформаторите, на заседанието не присъства само просветният Тодор Танев.

Пореден протест в София с искане за адекватна съдебна реформа

Поредна вечер на протест в София. Граждани и юристи се събраха пред сградата на Съдебната палата, за да поискат провеждането на "действ...

Демократи за силна България (ДСБ) взеха решение за излизане в опозиция, а СДС и Движение „България на гражданите“ (ДБГ) ясно заявиха, че продължават подкрепата си за управлението.

Аз не съм чула за щастие до този момент някой от нашата партия да е казал, че напуска коалицията, каза по-рано днес Меглена Кунева в ефира на bTV. Според нея до момента в Реформаторския блок „имаме само един лидер, който каза, че се оттегля”. „Имаме четирима министри и вицепремиер в мое лице. Те са съгласувани в Реформаторския блок. Тезата, че ние можем да надскочим тези 23-ма души, които сме в парламента, не може да е реалистична”, коментира Кунева.

Очаква се днес ДБГ да предложат на партньорите си от блока декларация за подкрепа на правителството с ясен ангажимент, че през първите 6 месеца на следващата година ще бъдат постигнати видими резултати в антикорупционното законодателство и законодателството, свързано със съдебната реформа, реформите в образованието и здравеопазването, за оптимизиране на разходите в енергетиката и за ускоряване на работата по електронното управление.

По-рано Меглена Кунева изрази мнение, че с подписите си под декларацията, партньорите ще гарантират единството на блока. По повод решението на ДСБ за излизане в опозиция, Меглена Кунева каза: Или си в опозиция, или не си. Трето положение няма.

На 12 декември, в Поморие беше заседанието на ръководството на ДСБ, на което националното ръководство на партията взе решението за излизане в опозиция. Заради личното си решение да запази поста си на министър на здравеопазването Петър Москов подаде оставка като зам.-председател на ДСБ.

Парламентарната комисия прие на трето четене промените в Конституцията

Временната парламентарна комисия за обсъждане на законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията на България подкрепи на трето...

Министър-председателят Бойко Борисов изтълкува решението на ДСБ да излязат в опозиция като начало на предизборна кампания за президентски избори на лидера на вече опозиционната политическа формация Радан Кънев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com