НФСБ отговори на Азербейджан: България е демократична и независима държава

3577
НФСБ отговори на Азербейджан: България е демократична и независима държава
Снимка: БГНЕС

Настояваме българските институции недвусмислено да пояснят на дипломатите устройството на политическата система в Република България и присъщата на плурализма самостоятелност и независимост на политическите виждания на отделните партии.

Това пише в позиция на НФСБ по повод вчерашното намерение посолството на Азербайджан в София да „изрази загриженост“ пред българските МВнР и Народно събрание, относно посещението на български депутати в Нагорни Карабах.

Азербайджан може да включи български депутати в черен списък заради незаконно посещение в Нагорни Карабах

Неофициалната визита на група народни представители от българската коалиция „Патриотичен фронт“ в Нагорни Карабах се счита ...

"Република България е демократична държава с установен правов ред и ясно разделение на властите. Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на страната в съответствие с Конституцията и законите. Всякакви опити за внушения, че неофициално посещение на народни представители в един или друг конфликтен район по света означава промяна на външната политика на България, следва да получат отпор от българските власти", пише още в позицията на партията на Валери Симеонов.

Те категорично отхвърлят твърденията на Хикмет Хаджиев, че посещението „свидетелства за това, че някой в България сериозно е обезпокоен от развитието на приятелски и стратегически партньорски отношения между Азербайджан и България“ и „е опит за поддръжка на измислен режим“.

Позицията на НФСБ е, че наследеният от времената на СССР и продължаващ вече няколко десетилетия кървав конфликт в Нагорни Карабах може да бъде трайно решен само по пътя на мирните преговори между заинтересованите страни с посредничеството на международната общност и при зачитане както на международното право, така и на правата и интересите на хората, живеещи в конфликтния район. Всеки опит за военно решение на конфликта ще доведе само до нови жертви и страдания и за двата народа, но не и до неговото прекратяване – както бе доказано при възобновяването на военните действия в началото на април т.г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика