Никой не ми е дал и един проект за законите в сектор "Сигурност", оплаква се Плевнелиев

13360
Никой не ми е дал и един проект за законите в сектор "Сигурност", оплаква се Плевнелиев
Снимка: БГНЕС

Има много какво да се подобри в сектор "Сигурност", заяви държавният глава Росен Плевнелиев, коментирайки вотът на недоверие към кабинета "Орешарски", поискан от ГЕРБ, който се дебатира в парламента, предаде БГНЕС.

Президентът се оплака, че все още не е получил от управляващите проектите на документи в сектор "Сигурност". "Нито един от управляващите не е дошъл в президентството, никой не се е сетил да ни информира и да ни попита какво мислим по въпроса. Чувам, че ще ми отнемат конституционни права, чувам, че ще ми отнемат права, дадени със закони и питам някой ще се сети ли да съгласува с държавния глава тези закони и на коя фаза? Отново в последния момент под масата или така както през 2012 година се разбрахме, в пълен консенсус пред очите на нацията се договорихме на КСНС. Нека да се върнем към вече договорения консенсус от 2012 година. Ще ми е интересно с какви аргументи Сергей Станишев, Лютви Местан и Цветлин Йовчев ще се отметнат, ако се отметнат от собствените си думи през 2012 година, когато имахме КСНС по пакета закони в сектор "Сигурност" и постигнахме пълен консенсус. Тези закони някак под масата се подготвят", заяви Плевнелиев.

"Вотът на доверие е един демократичен инструмент, с който всяка една демократична опозиция разполага и аз мисля, че това е добър повод да се чуят аргументи, да има качествен дебат и същевременно наистина да се набележат мерки. Надявам се да има сблъсък, но не на автобусите, а на аргументите и идеите, и от това да спечели сектор "Сигурност". Там има много какво да се подобри", коментира държавният глава.

"Не вярвам, че КСНС трябваше да се занимава с флашки и измислени скандали, а вярвам, така както и стана,че той трябва да се занимава със стратегическите приоритети за нацията. Аз вярвам, че през миналата седмица имахме един успешен и важен за нацията КСНС. Представям си какво щеше да бъде ако беше КСНС по темата с флашките и СРС-тата. В България до толкова е изкривена средата, че бе произведен едноседмичен скандал за някакви подслушвания, които накрая се оказаха, че не са се случили", коментира още държавният глава. "Всеки един избор в Швейцария, Германия и всички останали европейски държави е комбиниран с референдум", твърди Плевнелиев и попита какво лошо има в това в България да има поредица от референдуми, които да съвпадат с изборите.

Референдумите и властта

Помолен да коментира публично изказаното мнение на вицепрезидента Маргарита Попова за нуждата от референдум, Плевнелиев заяви, че в президентството цари работна атмосфера, при която всеки има своето мнение.

"Аз като президент слушам внимателно хората, говоря си с тях, но и слушам и чувам, и след като ги чуя действам. Всички казаха, че изборното законодателство не е перфектно и всички излязоха с идеи. Това е може би най-дебатираната тема. Аз като държавен глава казвам на хората, че ще работя техния глас да бъде чут чрез референдум. Радвам се, че дебатите стартираха. Очаквам от Народното събрание да уважат не само мен, но и милионите българи, които показаха, че това е важен приоритет за тях и да стартират разглеждането в парламентарните комисии", заяви държавният глава.

"Провеждането на избори с референдум има много по-голям смисъл, не просто, защото е много по-изгодно, но преди всичко, защото променя дебата. Още през януари изборната кампания стартира с флашки, СРС-тата и скандали. Аз вярва, че референдумът и идеята за него променя към по-добро дебатите и политическите кампании. Референдумът може само да помогне за това да имаме качествен проевропейски дебат", добави Плевнелиев.

Президентът отправи и критики към кабинета относно 500-те милиона лева, които правителството раздаде за проекти на общините и министерствата за магистрала "Хемус" и за тунела под "Шипка". Премиерът и ресорните министри трябва да обяснят на база на какви обективни критерии средствата от публичната инвестиционна програма са разпределени, едва ли това може да стане за 3 дни, както се е случило и едва ли може да стане по обективен начин, коментира Плевнелиев.

Кутев: По-полезно би било, ако Цветанов и Борисов намерят поне една кауза

Някой от PR-ите на ГЕРБ ги е посъветвал да неглижират негативите от собственото си управление и те точно това правят. Това заяви пред Б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика