Николай Младенов поиска по-радикални промени в Конституцията от тези на ГЕРБ

10180
Николай Младенов поиска по-радикални промени в Конституцията от тези на ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

"За мен въпросът с Конституцията е изключително сериозен и той не може да бъде разглеждан така набързо и без много сериозен анализ. България наистина има нужда от нова Конституция. Все пак Конституцията , по която сега работим, е писана 90-та година, като реакция на края на комунизма и начало на демократичните промени. В нея има много компромиси, които са направени от нейните автори още тогава, които виждаме 30 г. по-късно, че не работят, искат промяна." Това каза пред Нова тв Николай Младенов – специален координатор за Близкоизточния мирен процес на генералния секретар на ООН и бивш министър на отбраната и на външните работи в България. Напоследък името му започна да се спряга като възможен заместник на премиерския пост на Бойко Борисов.

Сега ли е моментът за промяна? Аз смятам, че трябваше да стане много отдавна - преди години трябваше да започне този конституционен дебат. Но фактът, че сега министър-председателят го предлага, всички трябва да се възползват от това, че темата влезе в обществения ред. Може би късно, може би не по най-подходящия начин, но темата е в обществения дебат. Не знам кога ще се появи пак такава възможност, защото политиката има способността да завлича в ежедневни въпроси. Сега като че ли имаме някакъв шанс да погледнем малко по-дългосрочно накъде искаме да отиде България. И това е и благодарение на протестите и на предложението на Борисов, така и на историческия момент, смята Младенов.

Николай Младенов: България има нужда от изцяло нова Конституция

"Искането за нова Конституция е закъсняло. То трябваше да бъде направено доста отдавна, защото България има нужда не само от поправки, ...

"Запознах се преди броени дни с предложенията на ГЕРБ за промяна на Конституцията. Аз не съм участвал в тяхното разработване и писане, за мен има нужда от много по-радикални промени в Конституцията от това, което се предлага. Например, мисля, че трябва да се погледне много по-сериозно на въпроса как функционира българския парламент. Не само по отношение на намаляване на депутатите – тема, която е много популярна. Но, например, да се дискутира въпроса не трябва ли министрите, които биват назначени, задължително да бъдат избрани за народни представители, за да има по-ясна политическа отговорност спрямо тях и връзка с избирателите и гражданите", предложи той своите виждания.

Трябва да се помисли и в още няколко посоки смята той: "Трябва да се погледне въпросът с функционирането на цялата съдебна система. Много ясно да се напише преамбюл на Конституцията, който да отразява надеждите и въжделенията, ако искате на българския народ, за следващия етап от нашето развитие."

"Аз чух много легитимни критики, към проекта представен от ГЕРБ, но доколкото разбирам това е съвсем в началото. Ние имаме още много да говорим за това какви промени ще бъдат предложни в Конституцията и по какъв начин те ще бъдат одобрени. Защото ако има избори за ВНС как ще изглежда Конституцията? Тя няма да бъде писана от ГЕРБ, Бойко Борисов, Корнелия Нинова или Мая Манолова. Тя ще бъде написана, от хората, които бъдат избрани. Затова сега дебатът е много важен. И ако той е истеричен, той няма да е конструктивен, а според в момента той е истеричен. Да, за съжаление.", каза Младенов.

"До този момент виждаме предложението на ГЕРБ, но не и други предложения, които идват от другите политически партии. Аз искам да чуя и мнението на опозицията и другите политически сили.", каза Младенов.

Даниел Смилов: Промените в Конституцията ще обединят партии, искащи да останат на власт

Свикването на ВНС и промените в Конституцията ще обедният политическо мнозинство, което има една цел - оставане на власт. В ситуацията ...

Когато говорим за рестарт на политическата система и можем с нормални избори да стигнем до нова Конституция, написана от компетентни юристи, не може тази възможност да се  отхвръля ей така, разкритикува той поведението на опозицията в лицето на БСП в момента. "Дори да не ти харесва проекта на ГЕРБ, направи друг, предложи други идеи", добави той.

"В България има много неща, за които има основания да протестират – страната ни все още е на последно място по бедност в ЕС, корупцията, нарушеното чувство за справедливост, да не говорим за здравната система, за състоянието на пенсионерите.Така че ние наистина имаме нужда от рестарт на политическата система, но рестарт, който се основава на един спокоен диалог. И това е основното, което ме притеснява сега, че пътя , по който сме тръгнали, не предполага един спокоен диалог", смята Младенов.

Как да стане това? Чрез спокоен дебат - за да виждаме различни идеи и проекти за промяна на Конституцията, смята Младенов. "Ако искаме рестарт на политическата система на България, която да подобри българският парламентаризъм, съдебната система, функционирането на институциите, има нужда от много сериозен конституционен дебат. Този дебат може да се случи. Той е закъснял, ако искате, но той трябва да се състои в една спокойна среда, в която всички мнения се чуват. Не само така да смятаме, че можем да си говорим в социалните медии или с изявления в медиите да формулираме позиции. Позициите трябва да бъдат формулирани много ясно на всяка политическа партия – какви виждания тя предлага за Конституцията, да има дебат между политическите партии и в крайна сметка да има избори.", описа идеалната картина бившият външен министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика