Няма напредък по договора за добросъседство с Македония

31681
Няма напредък по договора за добросъседство с Македония
Снимка: БГНЕС

Не се наблюдава напредък по договора за добросъседство между България и Македония. Това каза евродепутатът от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент Евгени Кирилов, предаде Фокус.

Безпокои ни, че прословутият договор за добросъседство между двете страни, където да се изчистят всички исторически предпоставки, все още не се случва. Все още правителството в Скопие продължава да имитира готовност, но конкретни стъпки засега не се наблюдават. Докато е така, трябва внимателно да следим какво става там, защото националистическите тенденции преобладават, и това не е добре - каза Евгени Кирилов.

Груевски: Трябва ли да наричаме южните си съседи Бивша османска провинция Гърция?

Името FYROM, което употребява Гърция, не отговаря на нито един стандарт. Те не ползват пълното название Бивша югославска Република Маке...

По думите му в оценката за Македония в доклада на Европейската комисия има критични моменти, свързани със свободата на словото, медиите, съдебната системи, има и отчетен напредък. Не се очаква да започне преговорният процес. Още преди започването обаче, трябва да се договорим за този прословут договор на база на Декларацията, която навремето е приета, смята Евгени Кирилов.

"Струва ми се, че такава е линията и на правителството, и на Министерство на външните работи, но като че ли трябва да кажем по-ясно, че напредък на този етап не виждаме, и да апелираме към съседите си да се захванат сериозно с този въпрос. Промяна в политиката на високо равнище няма, на по-ниско равнище – кметове желаят много по-засилени контакти, засилване на икономическото, културното сътрудничество. На високо ниво не се получава това, за което се говори. Обяснявам си го с това, че все още хората в Македония, които са изградили кариерата си на антибългарска основа, продължават да влияят и да тровят отношенията”, каза още Кирилов.

Докладът беше представен пред Външната комисия. Тепърва ще се обсъжда, ще има и резолюция на Европейския парламент. Докладът включва напредъка на всички страни от Западните Балкани. Общата линия като политика е, че перспективата за присъединяване към Европейския съюз е нещо, което дава допълнителна стабилност и мотивира страните за реформиране, за изграждане на институциите и т.н.

В случая с нашата съседка Македония нещата в общи линии са обективно оценени. Комисията вече години наред предлага да се започнат преговори. Отношенията с България частично са засегнати, може би е нужно малко повече и вероятно ще предложим някои поправки по-нататък при обсъждането в Европарламента, посочи Кирилов.

Македония има противоречия за историята с България, казва ЕК

Отношенията между България и Македония все още са помрачени от различните интерпретации на историята на двете държави, както и различни...

„Хайде да чуем аргументите на македонската страна за тяхната интерпретация на нашата обща история. Факт е, че националните доктрини се създават въз основа на хиперболизация на едни личности за сметка на други, които се съвпадат с „основната линия”. Нашата западна съседка все пак е създала национална доктрина за сметка на историческата истина. Нямаме нищо против всеки да иска да се чувства както иска, но нека тази нова национална идентичност да не е повод за преписване на една притча, в чието създаване имаме поколения българи, турци, албанци, власи, гърци, роми и сърби и другите народи”, заяви пък друг евродепутат - Андрей Ковачев.

Според него ВМРО-ДПМНЕ не може да разбере, че налагането на националмакедонизмът не води към Обединена Европа. Той смята, че отношенията между София и Скопие може да бъдат нормализирани с договор, в основата на който е декларацията от преди 14 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика