Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма смисъл: Социална комисия не прие увеличението на пенсиите, защото вече е факт

20 май 2024, 15:13 часа • 1852 прочитания

Комисията по труда и социалната политика не подкрепи предложението на ПП-ДБ за осъвременяване на пенсиите с 11%, защото то вече е факт.  

Гласуването

На комисията не присъстваха представители на "Възраждане" и ДПС, но  въпреки това - кворум имаше. ГЕРБ присъстваха, но не участваха в гласуването на проекта на решение. Така от 21 членове на комисията и присъстващи 12, гласуваха само 7 депутати. "За" проекта гласуваха 5 депутати от ПП-ДБ и един от БСП, а представителят на ИТН гласува с "въздържал се". Заседанието бе свикано заради предложението на ПП-ДБ във връзка с пенсиите. 

Формацията поиска парламентът да задължи представителите на правителството в Надзорния съвет на НОИ да подкрепят решение за осъвременяване на пенсиите с 11%, което вече надзорният съвет реши. ОЩЕ: Решено: Увеличават пенсиите с 11% от юли

Казусът възникна след като от ПП-ДБ обявиха, че служебният кабинет се опитва да открадне 100 млн. лв., предвидени за пенсионерите. Причина е изтекъл в медиите проект на доклад на НОИ, в който правителството предлага да актуализира пенсиите не с 11%, а с 10% от 1 юли като се скрива, според ПП-ДБ, зад аргумента, че инфлацията е по-ниска.

Становището на институциите

Заместник-министърът Лазар Лазаров коментира, че веднага след изтичането на вътрешния документ на НОИ в медиите, министърът е направил своята заявка, че ще предприеме действия за иницииране на предложение до Надзорния съвет на НОИ за осъвременяване на пенсиите от 1 юли с 11 на сто.

"От тази гледна точка мотивите на проекта за решение не отразяват достатъчно адекватно към момента фактическата обстановка", коментира Лазаров. Той отбеляза, че единственият орган, който има отношение към този въпрос е именно надзорния съвет.

"Това 11% увеличение на пенсиите се съдържа имплицитно в разпорредбата в Закона за бюджета на ДОО за 2024 г.", добави Лазаров. Той увери, че няма инструмент, предвидените средства да бъдат пренасочени, спестени или откраднати.  

Подуправителят на НОИ Весела Караиванова-Начева обясни, че всички материали, които са изтекли в медиите са проекти.

"Те са вътрешни, конфиденциални и те са единственво и само за членовете на Надзорния съвет. В тази информационна среда е възможно някой да предоставя тези материали, но ръководството на НОИ за това е там, за да можем да обясним това, което се случва", каза подуправителят на института. Тя обаче каза, че не е отказала обаждане на никого, но никой не я е потърсил. 

"На мен ми е трудно да мотивирам експертите в НОИ, които нямаха ден, нямат събота и неделя, нямат и ограничение в часа, за да могат да се справят през всички промени, които преминахме през 2023 г"ы каза подуправителят на НОИ. Весела Караиванова - Начева увери, че от 1 юли осъвременяването на пенсиите ще бъде така, както е заложено и както са решили членовете на Надзорния съвет на НОИ. 

Дебатът

"Радваме се на голям медиен интерес, което предполагам, че беше и целта. Заповядайте г-н Арабаджиев", така председателят на комисията Деница Сачева от ГЕРБ даде думата на Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ. Той на свой ред отрече целта да е била медийно внимание, отбелязвайки, че желанието на формацията е да се среща с избиратели в кампанията.

Цветан Предов от ИТН се обърна към Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ. "Дали чухте какво експертите от МТСП и НОИ споделиха, че пенсиите ще бъдат осъвременени така, както всички очакваме и че цялото напрежение, което умишлено се създава, е ненужно на българското общество", попита той. 

Георги Гьоков от БСП отбеляза, че сме в предизборна обстановка. По думите му е недопустимо Надзорния съвет да допусне вътрешни документи да излязат в публичното пространство, защото след появаната им, е имало сериозно напрежение в обществото. "Излишно е заседанието на комисията днес и заседанието на Народното събрание утре. Решението е взето, обществото е успокоено", каза Гьоков. ОЩЕ: Парламентът ще заседава извънредно във вторник

Деница Сачева от ГЕРБ смята заседанието на комисията като загуба на време. "Размерът на минималната пенсия е определян в бюджета на ДОО и е взето под внимание това 11-процентно увеличение. Няма случай в последните 30 години, в които надзорът на НОИ да взема решения, които да са в ущърб на гражданите", каза Сачева. Според нея е трябвало обаче да има по-бърза реакция от страна на НОИ срещу дезинформацията.

Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ не смята свикването на комисията и предстоящото извънредно заседание на парламента за излишни. Той не вижда проблем парламентът да вземе такова решение, каквото именно  предлагат от групата му. "Ние най-малко искаме посредата на предизборната кампания да има заседание, но това, което е притеснително е в петък късния следобед да излезе решение-проект за 10%", коментира Арабаджиев. Той заяви, че целта на ПП-ДБ е да успокои българските пенсионери, че няма да има ощетяване. ОЩЕ: Бивш социален министър за пенсиите: Буря в чаша вода

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес