Нямало как да се направи жребий за шеф на ЦИК с един плик

1902
Нямало как да се направи жребий за шеф на ЦИК с един плик
Снимка: БГНЕС

„Няма как да се направи жребии за председател на ЦИК с един плик“. В това бе категоричен президентът Румен Радев по време на консултациите за съставяне на ЦИК.

"Aко няма други предложения, няма да има жребий за председател на ЦИК", обясни президентът Румен Радев. Юридическият му съветник Емилия Друмева също посочи, че по закон съставът на ЦИК се определя въз основа на предложенията на парламентарно представени партии и коалиции. В случай, че не се постигне консенсус, жребий се предвижда само между кандидатури за ръководството, издигнати от парламентарно представените партии и коалиции.

Радев поясни, че няма да кара никоя партия да си преосмисля решението, тъй като то си е тяхно.

ГЕРБ предлага Красимир Ципов за шеф на ЦИК

Номинацията на ГЕРБ за шеф на ЦИК е Красимир Ципов. Той е с богат опит в системата на МВР и в сферата на изборния процес, с парламентар...

"Председател ще е кандидатът на ГЕРБ, доминиран от г-н Цветанов, който ще прави президентските избори на президента Радев", пошегува се президентът. Междувременно Мая Манолова напусна залата за консултации.

"Колеги, давате ли си сметка в какво се превръща тази консултация, запита Десислава Атанасова. "Тук някой да се превръща в адвокат на друга парламентарна група е абсолютно несериозно", посочи тя и допълни, че никой не може да налага на някого да си преосмисля кандидатите за председател на ЦИК.

„Ако някой ще си предлага кандидатура, то е ясно, че ще стане като демонстрация на някаква договорка така, както беше направен целия Изборен кодекс“, изтъкна Атанасова.

Евгения Алексиева обясни, че може да се говори за постигане на консенсус тогава, когато има повече от един представен кандидат за председател на ЦИК. "Дайте да вървим процедурно, а не да влизаме в говорения, че друга партия трябва да предложи своя председател", настоя тя.

Президентът започна консултациите за ЦИК, партиите предлагат кандидатите си (ВИДЕО)

Изисква се диалог и конструктивност и очаквам вие да я проявите. Това каза държавният глава Румен Радев при началото на консултациите с...

От ГЕРБ обявиха, че при повече от един кандидат за председател, такъв не трябва да се определя чрез жребий, както е според Изборния кодекс, а да се даде на най-голямата партия в парламента. Президентът отговори, че правилата са определени от Народното събрание и призова парламентарно представените партии да намерят консенсус по състава и председателя на ЦИК.

Към момента ръководството на новата ЦИК изглежда така: председател - Красимир Ципов (ГЕРБ-СДС), заместници - Камелия Нейкова (ИТН), Емил Войнов (БСП), Цветозар Томов (ДБ) и Росица Матева (ИМВ), а секретар ще бъде Севинч Солакова (ДПС).

Начело на комисията, която ще проверява документите на номинираните за членове на ЦИК, е главният секретар на президентството Димитър Стоянов.

Публичното изслушване на кандидатите ще е от 9 ч. в петък, 7 май, а указът за назначаването на новата ЦИК трябва да се обнародва на 11 май. Едновременно с това държавният глава ще разпусне парламента и ще насрочи изборите за 11 юли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика