Новият НК влиза в пленарна зала през втората половина на 2014 г.

25240
Новият НК влиза в пленарна зала през втората половина на 2014 г.
Снимка: БГНЕС

Новият Наказателен кодек, внесен от Министерски съвет в Народното събрание, ще влезе за обсъждане в пленарна зала през втората половина на 2014 година. Това се разбра от приетата стратегия за провеждане на обществени обсъждания на проект на Наказателен кодекс, предаде БГНЕС.

Обсъжданията ще бъдат организирани от Комисията по правни въпроси на Народното събрание, стратегията е съгласувана с правосъдното министерство. Председателят на комисията Четин Казак обясни, че с МП решили да не се бърза с приемането на новия НК. Той представи план-график график за провеждане на цикъл от обществени обсъждания, за да се чуе мнението на всички страни, професионалната общност, научните среди по проекта за нов НК.

Така по предложение на председателя на комисията и МП, депутатите приеха да се проведе два цикъла обществени обсъждания. Първото е по-широко и то ще се състои на 18 март. Тогава ще бъдат поканени всички НПО-та, които биха заявили интерес, желание за мнение, становища по отделни текстове по проекта на НК. Предвидено е това обсъждане да се проведе в НДК. Организациите, които искат да участват трябва да заявят това до 10 март. За участие ще бъдат поканени само онези организации, които са заявили желание.

Второто обществено обсъждане ще бъде само с професионалните общности – съдии, прокурори, следователи, ще бъдат поканени и адвокати, хора от научните среди. То ще се състои през юни тази година в зала "Изток" на Народното събрание.

Така проектът за нов НК, който бе весен в НС на 31.01.2014 г. ще влезе в пленарна зала най-рано във втората половина на годината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика