НС ще обсъди утре ще има ли временна комисия за Плевнелиев

14765
НС ще обсъди утре ще има ли временна комисия за Плевнелиев
Снимка: БГНЕС

Парламентът ще обсъди утре проекторешението на "Атака" за създаване на временна анкетна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства, свързани с дейността на фирмите-лицензианти на ДКЕВР за разпределение и снабдяване с електроенергия, а също и на дружества-концесионери за добив на природни богатства, както и нерегламентираните им контакти с представители на българската държава и свързани с политически партии лица. Това решиха депутатите при приемането на седмичната си програма, предаде БТА.

Включването на проекторешението в дневния ред беше прието с 99 гласа "за", 39 "против" и петима въздържали се. По предложение на "Атака" точката ще бъде първа за четвъртък.

На Гергьовден президентът говори за Украйна, НАТО и малко за важността на армията ни

"Правилният отговор на украинската криза е повече Европа. Задължени сме да работим за нова фаза на отбранителна, енергийна интеграция, ...

Илиан Тодоров от "Атака" призова да се създаде такава комисия, "за да се разбере защо определени държавни фигури в лицето главно на президента Росен Плевнелиев са се срещнали с представители на ЕРП-та в България и на фирми, които добиват подземни богатства на територията на страната".

Днес е първата сряда от месеца и парламентарните групи могат да предлагат точки в дневния ред, които се разглеждат преди останалите в програмата.

"По-добре да се направи комисия, която да разследва дали част от тройната коалиция БСП - ДПС - "Атака", пак са се били по баровете", обяви в кулоарите на Народното събрание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, имайки предвид новия скандал около Волен Сидеров, предаде БГНЕС.

Според Борисов комисията за Плевнелиев, която обсъжда НС, би представлявала единствено евтин пиар, с който се уронва престижът на държавния глава.

Работа на президента е да прецени дали да свика КСНС във връзка с конфликта в Украйна, отвърна Борисов на въпрос дали държавният глава трябва да свика съвета, както поиска лидерът на Атака Волен Сидеров. Според Борисов позициите на Пламен Орешарски, Сергей Станишев и Кристиан Вигенин коренно се различават.

"Моя работа си е дали се изказвам от трибуната, не е на магарето работа", отвърна лидерът на ГЕРБ, помолен да коментира статистиката, според която има много малко изказвания от трибуната на 42-ото Народно събрание.

Във връзка със Закона за Министерството на вътрешните работи, който НС разглежда днес, Бойко Борисов бе категоричен, че не вярва на управляващите и техните намерения.

"Как ще подкрепи полицаите този закон - като им махне синдикатите", попита Борисов и не за първи път призова "когато Станишев каже "добър ден", да запалим лампите, защото е късна вечер". Обещанието за увеличение на заплатите с 10% няма как да се случи, защото в последните три месеца приходните агенции събират по-малко, отколкото по същото време през миналата година, обясни Борисов и попита с какви пари ще се вдигнат пенсиите и заплатите на служителите в сектора.

Не е редно служителите на МВР да имат право да работят и на други места, допълни лидерът на ГЕРБ и заяви, че е категорично против подобен вариант. "Където ти дават парите, там се отчиташ - като започнат пак баретите да работят като охрана на тоя и оня, отрядът ще стане още по-лош", прогнозира Борисов.

Защо закриват полицейския СОД, какво им пречеше, попита още Борисов във връзка със структурата на силовото министерство и решението на Цветлин Йовчев да закрие Сигнално-охранителната дейност на МВР.

"Бюджетът им празен, не могат да го вържат, а всеки ден заради изборите обещават какво ще вдигнат - как ще го направят и с кои пари", попита Борисов и сам си отговор - "със заемни пари, които обаче се връщат тъпкано с лихвите". С дадените обещания управляващите не могат да се справят с този бюджет, отвърна той на въпрос дали очаква актуализация на бюджета.

"Истински искам това правителство да изкара още малко време, за да може да се срине тотално. За съжаление, тогава и държавата ще се е сринала и тогава ще бъде тежък изборът на ГЕРБ - дали да се опитваме да стабилизираме държавата или да жертвам ГЕРБ като партия - това ще ми бъде дилемата", обясни Бойко Борисов като бе категоричен, че ако сегашните управляващи изкарат така още една година, "ще паднат като зрели круши", а спасението на държавата ще изисква изключително непопулярни мерки, че партията, която ги вземе, ще се срине. Това правителство си подготвя времето за фалит, когато ще стои отстрани и ще гледа, заключи лидерът на ГЕРБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика