"Обединени патриоти" също поискаха отлагане на закона, за който майки протестираха месеци наред

2766
"Обединени патриоти" също поискаха отлагане на закона, за който майки протестираха месеци наред
Снимка: БГНЕС

Внесеният Закон за изменение и допълнение на Закона за социалните услуги (ЗСУ) цели отлагане на влизането в сила на спорния закон с 6 месеца, се казва в съобщение на коалицията до медиите. Това, според тях, е необходимо да се направи, за да се постигне достатъчно отворена дискусия, която „да достигне до нужните промени в текстовете, които внасят смут в обществото“.

Съпредседателят на ОП и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов посочи това съображение като водещо и относно работата на новия социален министър Деница Сачева.

От "Атака" питат дали Деница Сачева подкрепя Закона за социалните услуги и Истанбулската конвенция

Ние от "Атака" ще гласуваме против Деница Сачева за министър, поне докато не отговори дали подкрепя Закона за социалните услуги и Истан...

Законът за социалните услуги е изготвен и внесен в парламента от Министерски съвет под ръководството на МТСП и предизвика остри реакции сред родителите, припомнят патриотите, без да уточняват кои са тези родители и организациите им. Част от спорните текстове за правомощията на НПО-тата, целта и философията на термина „социална услуга“, размера на правомощията на частните предприемачи, предлагащи социални услуги, ролята на неправителствения сектор и държавата по отношение на възпитанието и отглеждането на децата, ролята на семейството, механизмите и контролът при извеждане на „деца в риск“ и т.н.

„Опасенията на организациите на родителите, които направиха поредица разговори с ОП по темата, са, че спряната Стратегия за детето, която първа като документ предизвика остри реакции, реално се внедрява чрез ЗСУ и чрез него в други два водещи по отношение грижата за детето и семейството нормативни документи – Закон за закрила на детето и Семейния кодекс“, се казва в съобщението на ОП.

Целта им е предизвикване на обществен диалог и постигане на високо експертно ниво, което да направи изводите какви промени са необходими, за да се постигне нужният баланс между обществен интерес и запазване в цялост на традициите и семейните ценности, характерни за нашето общество.

„Законът за социалните услуги и промените, които той налага в Закона за закрила на детето и Семейния кодекс, поставят основателни въпроси, свързани с устоите на семейството и неговата роля при отглеждането на децата. Ето защо този допълнителен период е нужен, за да може на всички въпроси, които са възникнали, да се даде решение и отговор. С предлаганото изменение се цели да се даде възможност на всички, които ще попаднат в обхвата на закона да изразят мнението си и да се постигне желаният резултат“, се казва във внесените в парламента мотиви.

Депутати от "Атака" и бивш от ДПС тръгнаха да провалят закона, за който майките на деца с увреждания се бориха

Да не се пипа Законът за социалните услуги. За това призова НГИ "Системата ни убива всички" и Сдружение "Общност мостове" с нарочно пис...

Припомняме, че само преди седмица депутати от "Атака" и бивш от ДПС тръгнаха да провалят закона, за който майките на деца с увреждания се бориха - точно Закона за социалните услуги. Само няколко месеца след приемането на закона, вече има два законопроекта за промяната му, освен този, който внесоха днес ОП. Първият е за пълната отмяна на ЗСУ, като той е дело на депутатите от "Атака". Основният мотив е, че законът застъпвал "регламентация и философия, която е заложена в неприетата и спряна за разработване Стратегия за детето". Коя е въпросната регламентация и каква е въпросната философия - народните представители от "Атака", водени в предложението от Десислав Чуколов посочват фаворизиране на неправителствени организации, без да посочват с какво се фаворизират.

Вторият законопроект е за изменение на Закона за социалните услуги. Негов автор е депутатът от ДПС Ангел Исаев, който влезе в парламента с преференция и който има завършено само средно образование. Всъщност заради преференциите Исаев беше отлъчен от групата на ДПС в парламента, а освен това депутатът е отличник по неходене на работа през 2017 година – на второ място, след безспорният лидер Делян Пеевски.

Припомняме също така и настояването на майките: Да не се пипа Законът за социалните услуги. За това призова НГИ "Системата ни убива всички" и Сдружение "Общност мостове" с нарочно писмо до депутатите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делегацията, ръководена от премиера Главчев, се поклони пред мощите на светите братя Кирил и Методий (ВИДЕО и СНИМКИ)

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Историк притеснен, че Северна Македония ще се нареди до Сърбия, Русия и Китай

Йорданка Фандъкова: Повече от половин година не виждам нищо ново в София

Румен Радев: Засилваме връзките си с българската общност в Косово

Британският министър на въоръжените сили иска засилване на сигурността в Черно море

Пеевски води делегация на ДПС на среща с европейски посланици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика