Обрат: ГЕРБ вече иска разследващи инспектори в антикорупционната комисия

8288
Обрат: ГЕРБ вече иска разследващи инспектори в антикорупционната комисия
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ промени мнението си и вече иска реформиране на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) с въвеждане на разследващи инспектори.

Това става ясно от мотивите към внесения на 2 юни от парламентарната група законопроект.

Припомняме, че подобни предложения за промени в закона за противодействие на корупцията внесе още в първите дни на този парламент вече бившият министър на правосъдието Крум Зарков. "Продължаваме промяната - Демократична България" също има отделни идеи, а общо трите проекта са включени в дневния ред на заседанието на комисията по правни въпроси утре (14 юни, сряда) от 14.30 ч.

Самите промени в КПКОНПИ са сред наложителните, благодарение на които ще могат да бъдат получени средства по плана за възстановяване и устойчивост.

Ето какво включват трите проекта по отделно.

ГЕРБ: седем членове, предлагани от парламента и президента

Концепцията на ГЕРБ повтаря предложенията на Министерския съвет и на "Продължаваме промяната - Демократична България" за разделяне на антикорупционната комисия на две: комисия за противодействие на корупцията и комисия за незаконно придобито имущество.

ОЩЕ: Острие на ГЕРБ одобри на 99% изводи за несъстоятелността на КПКОНПИ

Предложението на партията на Борисов е комисията за противодействие на корупцията да има седем членове, един от които да е председател. Шестима да се предлагат и избират от парламента. Един да се предлага от президента, но да се избира от парламента. Ако номинацията от държавния глава бъде отхвърлена, може да издигне нова.

Сред изискванията към членовете на КПКОНПИ е да имат магистърска степен на образование, да имат поне 10 години юридически стаж, при назначаването си да са под 60-годишни, пише "Дневник".

Крум Зарков: Антикорупционната комисия ще разследва най-висшите държавници

Антикорупционната комисия ще разследва най-висшите държавници за корупционни престъпления и ще прави само това. Това заяви в предаванет...

Комисията ще може да назначава разследващи инспектори. "Дейността по разследване на корупционните престъпления се осъществява от разследващи инспектори", пише в мотивите на законопроекта на ГЕРБ. Има и предложение председателят и членовете на комисията да бъдат задължени да отчитат дейността си пред ресорната комисия в парламента.

ПП-ДБ: петима членове, само от парламента

Според предложенията на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България", внесени в парламента на 26 април, антикорупционната комисия трябва да се състои от петима членове, един от които да е председател. 

Като аргумент за даването на разследващи функции на инспекторите се посочва, че досега в КПКОНПИ "липсата на резултати се дължи и на ограничените правомощия на комисията, в това число и невъзможността на същите да извършват същински дейности по разследване", без да се "накърнява ръководната роля на прокуратурата в досъдебното производство".

ОЩЕ: Борба с корупцията с де факто надписване на сметката

Антикорупционната комисия скри резултата от проверката на Слави Трифонов

Антикорупционната комисия КПКОНПИ скри резултата от проверката, която е направила на имуществото на лидера на ИТН Слави Трифонов, въпре...

Антикорупционният закон се превърна в повратна точка в отношенията между партиите още в 47-ото Народно събрание, а според "Продължаваме промяната" различията във вижданията за това как трябва да се случи реформата доведоха до оттеглянето на "Има такъв народ" от коалицията и до падане на кабинета "Петков".

Крум Зарков: петима души, от парламента, върховните съдилища и президента

Вече бившият министър на правосъдието Крум Зарков обяви концепцията си преди около година. Тя включва органът да се състои от петима души: двама избрани от парламента, по един излъчен от общите събрания на Върховния административен и Върховния касационен съд и един назначен от президента.

Според Зарков това трябва да осигури равна отдалеченост на органа от институциите и да осигури участието на професионалисти в него. Предложението му включва и петимата членове на новата антикорупционна комисия да се редуват на председателския пост за по една година.

Иначе това е третият поред парламент, който ще опита да реформира антикорупционната комисия. Досега ГЕРБ твърдеше, че не приема предложенията на Зарков и "Продължаваме промяната", защото смяташе за противоконституционно да се вменят разследващи функции на антикорупционната комисия.

КПКОНПИ беше създадена в настоящия си вид при управлението на Бойко Борисов, а партията наложи последователно Пламен Георгиев и Сотир Цацаров за нейни председатели. Цацаров си тръгна сам от КПКОНПИ преди повече от година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика