Обрат: Партиите можеха да знаят за надписа "Дневникът е подправен" още преди изборите

5335
Обрат: Партиите можеха да знаят за надписа "Дневникът е подправен" още преди изборите
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Хаос и безредие белязаха първото заседание на парламентарната комисия по електронно управление. Причината - общественото обсъждане на внесените промени в Изборния кодекс, свързани с връщането на хартиената бюлетина, което бе прието на първо четене и в пленарна зала от т.нар. "хартиена коалиция" в състав ГЕРБ, БСП и ДПС.

Още в началото обсъждането изнерви и членовете на комисията, и многобройните гости, които искаха да споделят мнението си по въпроса. Причината беше избухналият спор между депутатите в какъв формат да бъде дебатът и дали въобще правилникът им позволява да проведат такъв. Все пак първи думата взе Благовест Кирилов – зам.-министър на електронното управление и ексдепутат от БСП. Той държеше да обясни на комисията, че фамозният случай с надписа "Дневникът е подправен" от изборния ден на 2 октомври, всъщност не е индикатор за измама, пише в. "Сега".

ОЩЕ: Бойко Борисов измисли нова причина защо да се връща хартиената бюлетина

Според Кирилов надписът звучи странно на български, но всъщност трябвало да се вземе предвид оригиналът на английски: "The log file has been tampered with", твърди Кирилов:

"Това не показва, че вотът е подправен, а че машината не е влязла до вота, защото защитата е сработила", обясни зам.-министърът и разкритикува народните представители, че щяха да знаят за това, ако бяха пратили свои представители на проверката, която държавните органи направиха на машините преди изборите.

"Хубаво е да гледаме в оригинал, но нека да обърнем внимание, че българските избиратели, като отидат да гласуват, те виждат някакви съобщения на машините и със сигурност нямат достъп до оригиналните текстове на тези съобщения за грешки, нито имат представа как функционират системите за удостоверяване на сигурността", коментира от своя страна Павел Христов от ГЕРБ-СДС.

Според бивши министър на електронното управление Божидар Божанов надписът за грешката в дневника (log) се появява, когато има разминаване между информацията в двете флашки, на които се съхранява паметта на машината за гласуване:

"Когато се размине дори един бит, машината казва: тук някой може би се опитва да вкара външна флашка, затова ще спра изборния ден", разясни Божанов логиката на устройството.

ОЩЕ: Как се увива Корнелия Нинова в хартия за зимата? (ВИДЕО)

"В сегашния начин на управление на Централната избирателна комисия (ЦИК) не е възможно изграждане на устойчиви и защитени ИТ процеси, които гарантират произвеждане на качествени и сигурни изборни резултати", обяви от своя страна Атанас Шарков, който в момента е експерт към гражданското движение БОЕЦ.

"Дневникът е подправен": Проверяват защо се появи този надпис на няколко машини в изборния ден

Съобщението "Дневникът е подправен" се е изписало на екраните на няколко машини в три избирателни секции в различни градове - Варна, Св...

Малко по-късно вече всички се подсмихваха многозначително на думите на друг човек – депутатът от ДПС Сезгин Мехмед. Докато се опитваше да обясни избирателната активност в селата, Мехмед каза: "Ние (ДПС – бел. а.) правим много сериозна система, в която си знаем всеки един избирател в тези населени места." Стреснат от смеха на колегите си, младият депутат се заоправдава, че партията му се опитва да убеди всеки гласоподавател да я подкрепи.

Градусът на дискусията се покачи, когато Шарков нападна депутатите: "Нито един от Вас не знае за какво става въпрос, освен колегата Божанов. Трябва да Ви го обясним и трябва да се срещнем толкова пъти, колкото е необходимо, а не г-н Бойко Борисов да говори глупости за 4 процента плюс и минус! Това е опасна и престъпна манипулация!"

Цветелина Пенева, председателят на Обществения съвет към ЦИК пък напомни, че ако законопроектът на БСП се приеме по начина, по който е внесен, тогава на следващия вот изборната администрация ще се сблъска с гигантски проблем, който беше останал в миналото – събирането на гласовете от хартиения и машинния вот в общи протоколи.

Пенева напомни, че предстоят местни избори през 2023 г., които са особено сложни.

"Тогава няма да имаме избори 2 в 1, а ще имаме места, където ще бъдат 3 в 1, а в София – 4 в 1 - кмет на район, кмет на кметство, кмет на София и общински съвет. Секционните комисии в края на изборния ден ще трябва да събират 4 резултата по 2, което означава 8 протокола", обяви тя и призова депутатите "това безумие да отпадне".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика