Обсъждат задължително военно обучение за всички българи (СНИМКИ)

8252
Обсъждат задължително военно обучение за всички българи (СНИМКИ)
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Обсъждат се от стимулиращи до задължителни мерки за военно обучение на гражданите.

Това стана ясно по време на дебатите и обсъжданията на Стратегическия преглед на отбраната. Писането на документа започна в края на септември по поръчка на правителството заради променената среда за сигурност.

Част от обсъжданите възможности са военното обучение да стане задължително за желаещите, които искат да заемат постове в МВР или в държавната администрация. Пример в това отношение е Франция, припомнят участници в обсъжданията. От друга страна стимулиращите мерки включват повишаване на заплащането.

Какви са идеите?

Около 51 са били посочените проблеми, които ще бъдат анализирани и оценявани по тежест, а крайната цел е военните да попълнят недостига на хора в резерва, който се стопява заради естествените демографски процеси.

Резервът трябва да е около 3000 души, но докладът за отбраната за 2022 г. отчита, че заетите длъжности са едва 13%. Основните причини са финансовата непривлекателност на службата и работодателите, които не искат служителите им да отсъстват дълго.

От две години решението на част от проблемите се намира в срочната служба в доброволния резерв за шест месеца. Сред предимствата на тази възможност са условията за бивши военни и цивилни, които могат да вземат не по-малко от 1200 лева, защитени са от уволнение от другата си работа и лесно може да останат и като кадрови военнослужещи. Подготвени кадри действително попълват липсите, призна наскоро заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, но не за резерва, а за кадровата армия.

Още: Правителството с новини за военното обучение

Затова мерките не са достатъчно, обяснява Запрянов:

"Това вървеше добре, имаме по 300 души в курса. Много голяма част от тях след завършването на обучението ставаха кадрови военнослужещи. Намаля интересът и към кадрова военна служба във въоръжените сили, намаля и интересът към този курс и вече не са по 300, а по 100 човека, но ние обявяваме тази подготовка. И 50 кандидати да има, този курс се провежда, но числото на подготвените хора не позволява да попълним резерва в кратки срокове", казва Запрянов, цитиран от БНР.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев допълни: "с мобилизационния състав нещата вървят много зле. Ние вече имаме доста тежки вътрешни дискусии, които скоро ще станат и обществени", като добави, че има и добри примери като евродепутата Андрей Новаков, който вече се обучава в доброволния резерв. Неслужилите депутати също можели да минат курсове, предложиха в Комисията по отбрана.

Какъв е обаче законът?

През април Конституционният съд отхвърли питането на служебния кабинет "Донев" дали в мирно време гражданите могат да получават военна подготовка.

Още: Конституционният съд отклони въпроса за военната подготовка - "парламентът преценява"

Законодателят следва да направи преценка в съответствие със заплахите, написаха тогава магистратите, което от Министерството на отбраната разчитат като "зелена светлина" за политиките, залагани и в стратегическия преглед, който трябва да е готов в края на февруари, и в промените в закона за резерва. Такива промени се задават, сигурни са ангажираните в процеса на стратегическия преглед, но те отчитат, че не финансовият въпрос е проблемът, а липсата на политически консенсус за приемане на мерките.

Снимки: Ивайло Илиев/Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика