Официално: Австрия отново ни спира за Шенген

8772
Официално: Австрия отново ни спира за Шенген
Снимка: Министерски съвет

Австрия каза „не“ на присъединяването на България в Шенген. Това стана ясно след края на разговорите на премиера академик Николай Денков с австрийския канцлер Карл Нехамер.

Още: С числа: Денков обяснява на Австрия защо проблемът ѝ с мигрантите не е български

„България е силен партньор на Австрия в борбата с трафика на хора. Нуждаем се от добри партньори при защитата на външната граница и това е ключът към сигурността на Европейския съюз“, посочи Нехамер. Според него друг приоритет е връщането на нелегалните мигранти.

Още: Денков отива във Виена да убеждава за Шенген, Австрия обаче сломи надеждите ни

„Шенген означава да няма вътрешни граници. Трябва да съществува добра външна граница и това в момента не е така. България и Румъния допринасят за сигурността на Шенген. Двете държави получават повече средства, но това не е достатъчно. Всички страни с външни граници се нуждаят от повече средства. Шенген трябва да бъде поправен и докато това не стане, не можем да разширим това пространство“, категоричен бе той, цитиран от БТВ.

„Всеки има своите позиции, но трябва да говорим и да казваме аргументите си. Нямаме различия, че трябва да се заздравят външните граници, да се укрепят договорите с третите държави, от които идват мигрантите", заяви от своя страна Николай Денков. "Ако България и Румъния са в Шенгенското пространство, много по-ефективно ще подпомогнат процесите за овладяване на мигрантския натиск в Европа", допълни той.

"Ще бъдем по-полезни на Европейския съюз вътре, отколкото извън Шенген", заяви на всички свои срещи акад. Денков. Ако границите между България и Гърция и България и Румъния отпаднат, страната ни ще може да освободи човешки и материален ресурс, за да пази по-добре външните граници на ЕС – най-вече между България и Турция и между България и Сърбия. Освен това товарите няма да чакат с дни по вътрешните граници на ЕС, което ще намали разходите за транспорт на стоки от Турция, България и Румъния към Централна и Източна Европа, а и към Западна Европа. „Това означава по-ниски цени на храните и по-ниска инфлация. Това означава по-добра политическа стабилност във всички държави в Източна и Централна Европа. От това само ще спечелим. Докато, ако останем извън Шенген, всички губим“, категоричен беше премиерът. 

Според него е необходимо време, за да се чуят и осмислят тези аргументи, за да стигнат те и до австрийското общество. Акад. Денков вярва, че през декември т.г. на редовното заседание на Европейския съвет всички ще са подготвени „да вземат решенията, които са най-полезни за народа на Австрия, за народа на България и за Европейския съюз като цяло, защото това е нашата обща цел“.

България и Австрия нямат различия по основните действия, които трябва да предприеме ЕС за овладяване на миграционния натиск. Трябва да се заздравят външните граници, да се подкрепят договорите с третите държави, от които идват мигрантите, за да могат да бъдат връщани хората без право на престой в Европа, както и да се подобри системата за легална миграция. Тези теми вече са сред приоритетите на ЕС.

Припомняме, че досега членството на България и Румъния е блокирано от само две страни в Евросъюза - Австрия и Нидерландия. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Денков: В крайна сметка Нотариуса е бил „информатор“ на МВР

АКФ: В АПИ е назначен бивш директор на общинско дружество със съмнения за злоупотреби

Комисията "Нотариуса" в парламента приключи без финален доклад

Сергей Станишев се завръща в родната политика

Ветото на президента срещу Закона за инвестиците мина на комисия

Законът за хазарта мина през комисия: Ограничиха рекламата на хазарта и забраниха на бедните да залагат

Лена Бориславова: Ще се откажа от имунитет, за да бъда разследвана по казуса "Корал"

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com