Огнян Герджиков: Крехка е вероятността да има редовно правителство

3772
Огнян Герджиков: Крехка е вероятността да има редовно правителство
Снимка: БГНЕС

Никак не е сигурно, че предложението на ИТН ще бъде подкрепено и ще мине през пленарната зала. Това заяви бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков пред БНТ.

Той е оцени служебния кабинет високо с качествени хора, които свършили много работа. Бившият служебен премиер би бил щастлив, ако поне една част от служебните министри бъдат в следващ редовен кабинет. Има сериозни различия между ИТН и партиите на протеста, като не се знае дали тяхното предложение ще влезе в пленарната зала, посочи Герджиков.

Герджиков: Надявам се правителството да изкара поне година

Твърде рано завъртяха името на Петър Илиев, макар всичко казано за него да беше напълно незаслужено. Каквото било, било, той много бърз...

Герджиков добави, че самите партии, които са готови да подкрепят ИТН са в неведение и не са наясно какво се случва. Начинът, по който ИТН тръгнали личи един подход на едноличие, а не колективно решение на тези, които са тръгнали да правят ново управление на страната, по мнението на бившия служебен премиер.

Той изтъкна, че едно правителство на малцинството е уязвимо и може да бъде срутено. Една стабилна конфигурация е, когато се застане зад мнозинство и то да бъде подкрепено от коалиция. Малцинството е много рисково занимание и не знам дали има успех, допълни Герджиков.

По думите му огромна част от предложените проектоминистри са непознати, а трябва да има хора, които имат своя бекграунд в политиката. Има само едно-две познати за мен имена – Ради Найденов и Йордан Караджов, даде пример Герджиков, според когото юридическата професия е подходяща за политиката. Той познава лично Петър Илиев, но не знае доколко има основателни причини да бъде атакуван.

Бившият служебен премиер допреди 2 дни бил оптимист, че щяло да има редовно правителство, но толкова е крехка тази вероятност, че може да се счупи. Изключително е важно с какви хора ще бъдат обградени проектоминистрите, за бъдат успешни или да не бъдат успешни, посочи Герджиков.

Той не вижда в проектоминистрите да има експерти. Герджиков посочи, че 99.9% третият мандат отива в БСП, ако ИТН не направят кабинет. Ролята на президента излязла на преден план с ролята на служебния кабинет, с което добил повече лостове за управление, отбеляза Герджиков. Той е на мнение, че не отиваме към президентска република и било немислимо да се говори.

Проф. Огнян Герджиков: Слави Трифонов реди всичко и наподобява Борисов

"Слави Трифонов реди всичко, той не търпи чуждо мнение и наподобява профила на Бойко Борисов". Това заяви бившият служебен премиер проф...

Герджиков подчерта, че ГЕРБ ще бъдат държавни извън властта, все още са силни, но нямат съюзници. За добро или за лошо ерата „ГЕРБ“ си отива, отсече той.

Според него съветниците в политиката са по-важни от всичко. Герджиков не знае кой реди кабинета на Слави Трифонов, защото били неща от кухнята на партията. Слави Трифонов си прилича с Бойко Борисов, един типаж са, оцени Герджиков. Той би бил много изненадан, ако Слави Трифонов се кандидатира за президент.

Бившият служебен премиер малко имал възможността да погледне какво става в парламента и няма преки впечатления от новото Народно събрание. Той има чувството, че 46-о Народно събрание е малко по-култивиран за разлика от предишните.

Прочетете още по темата: Герджиков: Надявам се правителството да изкара поне година

Проф. Огнян Герджиков: Слави Трифонов реди всичко и наподобява Борисов

Проф. Огнян Герджиков: Ерата на ГЕРБ за добро или за зло приключи

"Резултатът от изборите не е особена изненада, защото не се различава кардинално от това, което беше преди три месеца. Истината е, че е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика