Огнян Минчев видя в назначение на ГЕРБ опит да се пренапише историята на Прехода

4536
Огнян Минчев видя в назначение на ГЕРБ опит да се пренапише историята на Прехода
Снимка: БГНЕС

На ръководството на ГЕРБ му стана навик да подхвърля скандални управленски кандидатури, за да види каква ще е реакцията и след това да излезе с "мъдро управленско решение". Това заяви политологът Огнян Минчев, който е бил преподавател на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров. Тодоров е гласен от ГЕРБ да стане председател на Комисията по досиетата, а срещу бъдещето му назначение беше оповестено отворено писмо - защото не е безпристрастен.

По думите на Минчев Антон Тодоров е крайно неподходящ за поста председател на Комисията по досиетата, защото едни и същи документи ги чете по крайно поляризиран начин. На този пост трябва човек, който да гарантира, че от тази комисия ще излиза историческата истина, а не удобното политическо статукво, подчерта политологът пред Нова телевизия.

Пет партии обвиниха ГЕРБ и БСП в атака срещу Комисията по досиетата

Остро се противопоставяме на действията на БСП и ГЕРБ, целящи фактическото ликвидиране на Комисията по досиетата. КомДос е единственият...

Свръхидеологизацията може да бъде използвана – например Антон Тодоров има сериозни обвинения в своите книги към различни политически фигури, да речем Иван Костов, но не само. Изправени сме пред хипотеза за организиран опит за подмяна на най-новата история на България, ако политическите фигури, строили най-новата история на България, независимо от цвета им, бъдат компроментирани. Това ще доведе до идеологическа легитимност на олигархията, за да бъде поставена в ролята на "нова буржоазия", твърди Минчев. А Тони Николов поиска миналото да влезе в учебниците.

За Огнян Минчев в момента върви кампания за компроментиране и затваряне на Комисията по досиетата. За БСП е ясно, а ГЕРБ на практика избира една политическа фигура като г-н Тодоров за председател, която ще превърне Комисията по досиетата в поле на скандали, обединиха се около една позиция и Минчев, и Николов. Може дори това да е някакво заточение за Антон Тодоров – вижда се как реагира на критиката той, служи си с обиди, а той трябва да се превърне в страж на миналото и на закона, смята Николов.

Крайно време е да има едно обществено обсъждане кой да стане член на Комисията по досиетата. Никъде в закона не пише, че членовете трябва да са политически лица, коментира и Тони Николов, за когото депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров е политически пристрастен. И даде пример с книгата на Тодоров "Шайка: Бойко, Росен, Цецо и другите", чийто автор е Антон Тодоров. Той твърди едно преди четири години, сега на същата база казва друго – това не е изследовател, категоричен е Николов.

Същевременно Георги Харизанов, който беше шеф в "Напоителни системи" и сега се изявява като анализатор, защити Тодоров, който бил много енергичен и било жалко как го атакували хора, които не харесват ГЕРБ. Той не коментира тезите на Тодоров в "Шайка: Бойко, Росен, Цецо и другите", защото не я бил чел.

За новата Комисия по досиетата: БСП брани ДС, не може пироманът да е шеф на пожарната

Създаването на Комисията по досиетата стана факт след гаф на Румен Петков да вади определени досиета, като тогава, преди време, всички ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика