Ограничението за 35 секции за гласуване в страните извън ЕС отпадa, само БСП и ГЕРБ - против

4554
Ограничението за 35 секции за гласуване в страните извън ЕС отпадa, само БСП и ГЕРБ - против
Снимка: БГНЕС

Със скандал и гласове на ръба парламентът премахна ограничението за 35 секции за гласуване в страните извън Европейския съюз.

Въпреки че ГЕРБ и БСП бяха против отпадане на ограничението, те успяха да събрат само 107 гласа, а другите партии "Има такъв народ", ДПС, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън" - 117 гласа "за". Осем депутати от партията на Бойко Борисов се въздържаха.

Велизар Енчев: Предложението за секциите извън страната връща Турция като решаващ фактор в изборния ни процес

Предложението за секциите извън страната връща Турция като решаващ фактор в изборния ни процес - концертите с възрожденски песни за при...

Така в чужбина секции ще се образуват в посолствата и консулствата, на места, където са подадени поне 40 заявления, както и където в последните пет години е имало поне една секция със сто избиратели. Така ще има възможност за повече секции във Великобритания, САЩ и Канада, но и в Турция.

След гласуването имаше ръкопляскания и викове "Браво".

Разисквания

Според Велизар Енчев от БСП, който в 43-ия парламент бе депутат от Патриотичния фронт, когато бе въведено ограничението, отпадането му ще позволи на Анкара да е брокер в следващия парламент, а турските притежатели са феодално притежание на ДПС.

"Вие депутати от "Има такъв народ" съзнавате ли какво ще подкрепите след малко. Ако го съзнавате, не се ли срамувате от това, което ще извършите. Какво стана с дългогодишното ви заиграване с патриотичните чувства на хиляди ваши симпатизанти, благодарение на които спечелихте повече от половин милион гласа.

Арман Бабикян: Възродителният процес свърши, ние сме член на НАТО, както и Турция

Възродителният процес свърши, Турция и ние сме член на НАТО - моля дръжте се отговорно към България, а не спрямо фантасмагориите си, за...

Всъщност концертите ви с възрожденски песни само примамка ли бяха", посочи Енчев. Реплика на изказването на Велизар Енчев направи Тошко Йорданов от "Има такъв народ", който прогнозира, че при гласуването на този текст за секциите извън страната ще се види мнозинство от ГЕРБ и БСП. Той заяви, че всички българи, които живеят в Великобритания, САЩ, Канада, ще видят как ще им забранят да гласуват.

Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън" поиска подкрепящите ограниченията да се погледнат в огледалото и да видят дали не виждат нещо друго. Съпартиецът й Арман Бабикян заяви, че има усещането, че се води разговор не за граждански права, а за това кой етнос е повече български гражданин и кой по-малко.

Моля обсъждайте граждански права, а не етноси. Това, че на някой не му харесва политиката на Реджеп Ердоган е негов въпрос, но е български граждански въпрос. Това е въпрос, с който трябва да се занимава Българското външно министерство. Българките турци, живеещи в Турция гласуваха срещу Ердоган.

"Какво да правим с правата на българските граждани, ако не ни харесва Тръмп и Байдън. Да ги ограничаваме ли? Според вътрешната политика на определена страна ще решаваме какви са правата на българските граждани.

Ако в някоя африканска страна ядат хора, как да гласуват българите. Ще им затворим секциите? Моля ви дръжте се отговорно спрямо България, а не спрямо собствените си фантасмагории. Възродителният процес свърши, ние сме член на НАТО, както и Турция, посочи той.

Ива Митева: Ограничавайки гражданите в една държава, ще повлечем всички останали

Ограничавайки гражданите в една държава, ще повлечем всички останали. Това каза председателят на парламента и депутат от "Има такъв нар...

Депутатът от "Демократична България" Манол Пейков посочи, че без ограничения във Великобритания е трябвало да има 53, а не 35 секции и ако депутатите не премахнат ограниченията, не са достойни да заемат местата си в залата.

Според председателя на парламента Ива Митева от "Има такъв народ", докато не се въведе гласуване по пощата в чужбина, ограничение не може да има, тъй като и гласуването е задължително. Имаше много изказвания, че така се ограничават права.

Според Антоанета Цонева от "Демократична България" не може да се получи брутално изкривяване на резултата заради вота от Турция.

"Дами и господа депутати, срам ме е от вас. В демократичната култура няма място за дискриминация. Нима са по-малко българите в Турция, Израел и Америка. Нашите съграждани са най-големият инвеститор в България, а са навънка, защото не можеха да намерят тука място да изхранват семействата си.

Хората пътуваха по хиляда километри да пътуват", обяви Мика Зайкова от "Има такъв народ". Тя разкритикува социалистите, които уж са се борили за права, пък дискриминирали хората.

Вежди Рашидов: Защо българските турци да са по-малко граждани от българите в Канада?

Не ми харесва да делите българите едни от други, заяви депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов в процедура по начина на водене по време на рази...

В отговор Тома Биков от ГЕРБ каза, че в България има добри условия за живот.

Преди гласуването обаче депутатите оставиха в Изборния кодекс разпоредбата, която не позволява образуване на избирателни секции извън територията на дипломатическите и консулските представителства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика