Омбудсманът внесе предложение да отпаднат глобите за платена, но сгрешена винетка

2125
Омбудсманът внесе предложение да отпаднат глобите за платена, но сгрешена винетка
Снимка: Пресофиса на омбудсмана

Омбудсманът Диана Ковачева внесе в парламента промени в Закона за пътищата (ЗП) и Закона за движение по пътищата (ЗДвП), с които да се преустанови начисляването на компенсаторна такса от 70 лева (или глоба в размер на 300 лева, ако таксата не бъде платена) за шофьори, допуснали грешка в изписването на регистрационния номер до три символа или изпуснат такъв, при закупуването на е-винетки. 

Проблемът е, че шофьорите разбират съвсем случайно и често с голямо закъснение, че са им наложени многобройни компенсаторни такси от 70 лева. Така на практика те са санкционирани много пъти за грешка, допусната неволно при изписване на регистрационния номер на превозното средство, без дори да подозират, че са нарушители. Затова омбудсманът предлага уведомяването за такива натрупани компенсаторни такси към Агенция "Пътна инфраструктура" да става в рамките на три работни дни.

Омбудсманът дава на Конституционния съд обвързването на техническия преглед на колата с купена винетка

Омбудсманът Диана Ковачева атакува пред Конституционния съд разпоредбата на чл. 10, ал. 16 от Закона за пътищата, според която, ако не ...

През февруари тя огласи фрапиращ случай, при който един водач на автомобил за 3 месеца има регистрирани 50 нарушения, за които разбира по време на път от екип на БГТОЛ, както и че трябва да плати сумата от 3500 лв. Според Ковачева подобни санкции не съответстват на извършеното нарушение, а понякога дори могат да надвишат цената на лек автомобил.

„Липсата на изрично уведомяване за дължима компенсаторна такса смятам за недопустимо. То следва да е необходим елемент от процедурата, след като законодателят е предвидил санкция, плащането на която освобождава от административнонаказателна отговорност. По този начин собственик на МПС, който е подал грешни данни, без умисъл, ще може да реагира своевременно и да отстрани грешката“, твърди Ковачева в мотивите към предложението си, цитирано от пресцентъра на омбудсмана.

При корекция трябва да се направи заявление за промяна, с което безспорно да се установи, че у нас не съществува друго регистрирано пътно превозно средство с идентичен на първоначално декларираните във винетката регистрационен номер, държава на регистрация или категория. Както и че промяната в данните на е-винетката има действие от момента на извършване на корекцията и има срок на валидност до изтичането на срока на валидност на първоначално издадената.

Общественият защитник обръща внимание, че при допусната фактическа грешка в изписването на номера, очевидно, няма вина - следователно не може да бъде налагано административно наказание. Посочва, че корекцията на сгрешена винетка представлява единствено отстраняване на фактическа грешка и действието на корекцията следва да бъде от момента на първоначално направеното волеизявление. „Необходим е бърз и справедлив механизъм за възстановяване на недължимо платени суми за компенсаторни такси при корекция на сгрешени винетки. Предлагам кратък срок за това – до 5 работни дни, като възстановяване на сумите може да се извърши или по банкова сметка, посочена в заявлението за корекция от собственика/ползвателя на превозното средство, а ако не е посочена - на каса“, пише омбудсманът.

Министър Шишков обвини кабинета "Борисов 3", че е излъгал хората от Пролеша за винетките

„Хората от Пролеша бяха излъгани още през февруари 2020 година", заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството ар...

„Освобождаването от административнонаказателна отговорност следва да става автоматично, без да се налага лицето да предприема каквито и да било действия за това“, смята Диана Ковачева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика