Оптимистичната прогноза: 40 000 - 45 000 българи в чужбина гласуват на изборите

19604
Оптимистичната прогноза: 40 000 - 45 000 българи в чужбина гласуват на изборите
Снимка: БГНЕС

Преди дни изтече срокът, в който могат да се подават заявления за гласуване в чужбина, а Централната избирателна комисия (ЦИК) прие решение, с което бяха определени държавите, местата и броят на избирателните секциите извън страната.

На европейските избори на 25 май българската държава ще разкрие в чужбина със 114 секции повече, отколкото на предходния вот през 2009 година. Според решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) от миналата седмица, сънародниците ни в страните от ЕС ще могат да упражнят правото си на глас в 169 секции, докато на миналите избори те са били едва 55. В тях са гласували общо 12 496 души, а заявленията за гласуване в чужбина тази година са почти 8000.

Утре изтича срокът за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес

Утре, 10 май, събота, изтича срокът за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес. Всеки избирател, чийто постоянен и настоящ...

По прогнозни изчисления отиващите до урните българи в чужбина този път ще бъдат над 20 000 души. От ЦИК смятат, че голяма заслуга за това има самата комисия, която този път се е погрижила да има достатъчно секции.

При добра мобилизация между 40 000 и 45 000 българи зад граница е вероятно да гласуват на предстоящите европейски избори. Прогнозата е на Стефан Манов, представител на Временните обществени съвети на българите в чужбина. В интервю за предаването на Дарик "Реактивно" той коментира решението да бъдат открити три пъти повече секции зад граница в сравнение с миналите евроизбори. На 25 май българите в Европа ще могат да гласуват в 168 секции в 35 държави.

Около 15 000 българи в чужбина са гласували на изборите за Европейски парламент през 2009 г., но заради новата емиграция и повечето открити секции Стефан Манов очаква нарастване на броя на гласувалите над два пъти. Той призова сънародниците ни зад граница освен за активност в деня на вота и за съдействие при организацията на изборния ден.

Според Манов не са основателни твърденията, че откриването на повече секции зад граница прави твърде „луксозно" гласуването на сънародниците ни в чужбина, оскъпявайки вота.

Вторият в листата на АБВ: Щом сме вляво, в ЕП трябва да работим с БСП

И АБВ, и БСП са леви формации и принадлежат на Партията на европейските социалисти. Не мога обаче да гадая каква ще е реакцията на БСП ...

Манов посочи, че напълно безплатно българин в чужбина организира интернет сайт, който позволява да се види къде са секциите и къде са нуждите от помощ за организацията им. Става въпрос за сайта glasuvam.org на блогъра Боян Юруков. В този сайт има много данни, адреси на секции, в интерактивен формат с карта на света. Проверете там къде е най-близката секция до вас, помислете можете ли да помогнете било със зала или с участие в секционна комисия, призовава сънародниците си зад граница той.

За цената на един глас Манов казва: "Направих си труда да намеря данни, които са достъпни и да изчисля. През 2011 г. цената на един глас е била 5,70 лева в страната. В чужбина е било 6,15 лева. Т.е. разликата е 50 стотинки на глас. Общо за чужбина през 2011 г. са били похарчени 620 000 лева. Тази година все още няма официална информация, но сумата е горе-долу подобна."

Евровотът не се слави с голяма активност, признава Манов и посочва, че на миналите европейски избори около 15 000 българи гласуваха извън страната. Това е 2009 г., през последните години емиграцията силно нарастна, пазарът на труда беше отворен. Имаме силно нарастване на броя пресни емигранти в страните от ЕС. Така че очаквам едно нарастване, което може да е над два пъти - очаквам между 40 000 и 45 000 гласували при една добра мобилизация. Защото ако е по-малко, ако е само двукратно увеличението на гласовете в чужбина, ако са около 30 000 само, сигналът ще е лош. Все пак ще има ръст в броя гласували, допълва той.

Манов обаче посочва: Евроизборите не са маловажни избори - днес повече от две трети от нещата, които се случват във всички европейски страни са продукт на решения на Брюксел. Когато ние отидем за гъби, казваме, че оставяме решенията в ръцете на бюрократи. Европейския парламент е един коректив на Европейската комисия и много често налага по-близките и полезни за хората решения. Затова е важно българите в страната и в чужбина да гласуват.

ЦИК се направи на ударена по сигнала срещу билборда за Alfa АТАКА

Сигналът на „Протестна мрежа” срещу билбордовете на Алфа ТВ беше отхвърлен от Централната избирателна комисия (ЦИК). Преди...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика