Орешарски подкрепя новите санкции срещу Русия

21781
Орешарски подкрепя новите санкции срещу Русия
Снимка: БГНЕС

Отиващото си правителство на Пламен Орешарски обяви, че подкрепя новите санкции на ЕС срещу Русия. Това обяви лично премиерът Пламен Орешарски, който говори след редовното заседание на кабинета.

"Не сме гледали на МС, тъй като санкциите не са обявени докрай. В тясна комуникация сме с нашата мисия в Брюксел, с външно министерство и с няколко други министерства, които имат отношение към тези санкции. В предватирелния проект към тази сутрин всички наши бележки, които имахме вчера, са отчетени. Ако не претърпят изменения на този етап, ще ги подкрепим”, добави премиерът, предаде bTV.

И САЩ наложи нови санкции за Русия

Съединените щати не закъсняха и се присъединиха към наложените от Европейския съюз санкции спрямо Русия. Вашингтон разшири кръга на сан...

Той уточни още, че Министерски съвет не е взимал решение за номиниране на еврокомисар. „Не сме вземали такова решение, по мотиви, които заявих вече - няма политическо съгласие в страната”.

Орешарски отговори и на въпроси за бъдещето на важни икономически проекти. „За седми блок на АЕЦ "Козлодуй" и вчерашната среща с Дани Родерик (бел. ред. - шефът на Westinghouse) подчертах, че това е изключително важен проект за страната ни, но поради значимостта му всички по-нататъшни решения ще бъдат взети от следващия кабинет”. Досегашният министър-председател подчерта, че му се иска този проект да продължи, защото това е в съответствие със стратегиите на всички кабинети за ядрената енергетика. Конкретните реформи са различни, но няма кабинет, който да не е подчертал развитието на този сектор, допълни той.

Относно "Южен поток" Пламен Орешарски обясни, че е разпоредил спиране на по-нататъшни действия за проекта, както е препоръката на ЕК. Икономическият министър в оставка Драгомир Стойнев издал такава заповед.

Вицепремиерите

Вицепремиерът в оставка Зинаида Златанова информира, че по ОП "Околна среда" до няколко седмици очаква да бъдат възстановени плащанията, а по ОП "Регионално развитие" - индикативният срок е септември тази година, предаде БГНЕС.

Златанова подчерта, че когато тя миналия ноември предупредила, че ще има проблеми по ОП "Околна среда" и е възможно да бъдат спрени плащания, е била обвинена в черногледство и предаване на националния интерес. Казах го тогава, ще го повторя - националният интерес не означава да злоупотребяваш с европейски средства. Съжалявам, каза тя и добави, че е много голям успех, че програмата не е била спряна, защото това е било възможен изход, предвид големите слабости, които се оказало, че съществуват в ОП "Околна среда".

Премиерът в оставка Пламен Орешарски също коментира темата като заяви, че и в двете оперативни програми, по които има спирания на отделни Лотове или на цялата програма, те се мотивират с пропуски в проекти, изцяло реализирани в предишни мандати.

Другият вицепремиер в оставка Даниела Бобева, коментира, че обективното състояние на държавата е в цифрите. Дали правителството си е свършило работата добре през изминалата година, показват оценките от докладите на Европейската централна банка и ЕК. По думите й, според тези доклади България изпълнява всички числови показатели за приемането на еврото. Една от спецификите на работата на кабинета "Орешарски" била, че икономиката е оценявана винаги по-добре "отвън", отколкото "отвътре".

Брюксел: Новите санкции срещу Русия са "сериозно предупреждение", но са обратими

Всеобхватните икономически санкции на ЕС срещу Русия, които бяха приети днес, трябва да бъдат "сериозно предупреждение", но могат да бъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика