Орешарски сравнява задължителното гласуване със ситуация от 1919 година

31185
Орешарски сравнява задължителното гласуване със ситуация от 1919 година
Снимка: БГНЕС

"Задължителното гласуване крие огромни рискове. Има и плюсове, но то крие огромни рискове", заяви премиерът Пламен Орешарски, предаде БГНЕС.

"Ако не ме лъже паметта за последен път в нашата история е имало опит за въвеждане на задължително гласуване през 1919 година, в резултат на който страната навлиза в десетилетия на нестабилност, историците по-добре биха могли да разкажат какво е станало и как е станало", добави Орешарски.

"Нито една от идеите, свързани с гласуването, не е форматирана в по-конкретен вид и затова може трудно да се приеме или отрече, всяка от идеите има своите плюсове и минуси", призна още премиерът. "Ако има мажоритарен вот, под каква точно схема той ще се реализира? Изключително много зависи от това. Електронното гласуване е много добро по своя характер, но засега няма надеждна система, с която да се предотвратява контролирания и корпоративния вот", каза Орешарски.

"Аз не съм най-добрият коментатор в политическите въпроси, но на мен ми се струва гледайки по същество, че изпадаме в ситуация, която някога един китайски мъдрец, Конфуций е описал образно "Трудно се лови черна котка в тъмна стая, особено ако котката я няма в стаята", коментира още премиерът.

Премиерът присъства на церемонията по връчването на наградите "Буров". "Давам си сметка за огромните предизвикателства, които бизнесът, както финансовият, така и реалният преживя през последните няколко години, а защо не разширим хоризонта и в последните 20 години. Давам си много ясно сметка, че икономическото възстановяване е в основата на цялостния обществен стабилитет, към който се стремим всички, особено в този момент", заяви премиерът по време на церемонията, след което се обърна към присъстващите в залата банкери и бизнесмени с думите: "Може да разчитате на кабинета в усилията за преодоляване на остатъчните ефекти от кризата".

Носител на приза "Буров" за банково управление за 2013 година стана изпълнителният директор на ДСК Диана Митева, а носител на приза "Буров" за индустриално управление Георги Добрев, изпълнителен директор на завод за металорежещи машини в Сливен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика