Още през април от МП са знаели, че европейските експерти отлагат посещението за прокуратурата

772
Още през април от МП са знаели, че европейските експерти отлагат посещението за прокуратурата
Снимка: БГНЕС

Посещението на европейските експерти, които трябва да направят независим анализ на прокуратурата, е било отложено още през април. Това става ясно от писмен отговор на министър на правосъдието Екатерина Захариева на въпрос на депутата от Реформаторския блок Петър Славов.

Захариева обаче казва, че макар все още да не са посетили България, мисията на четиримата прокурори вече е стартирала. В същото време правосъдният министър признава, че първата визита е трябвало да стартира още на 8 април. Тогава от ЕК са уведомили българските власти, че европейските прокурори ще пристигнат в края на май месец - това отново не се случи.

Захариева: Няма напрежение между нас и ЕК

Така, както в правилата на Съвета за съдебна реформа е записано, съм поканила всички политически партии. Когато се обсъждат законодат...

Екатерина Захариева допълва, че "след поредица от срещи и разговори" се е стигнало до решение първото посещение на европейските проверяващи да започне в края на месец юни.

От правосъдното ведомство съобщиха обаче в края на май, че посещението на европейските експерти се отлага с няколко седмици. В началото на юни вицепремиерът Меглена Кунева отговори по време на парламентарен контрол, че идването е било отложено не по наше желание, а по искане на Европейската комисия. "Партньорите ни от Европейската комисия прецениха, че е добре да бъде отложено посещението на четиримата експерти, които ще проверяват работата на прокуратурата", каза тогава Кунева.

Още в началото на годината България и Европейската комисия се договориха у нас да пристигнат четирима действащи европейски прокурори, които да извършат анализ на държавното обвинение. Те ще са в България в качеството си на експерти от най-новата структура на Генералния секретариат на ЕК – Службата за подкрепа на структурната реформа.

Прокурорите от Великобритания, Германия, Холандия и Испания ще изготвят цялостен доклад за работата на българските си колеги, който ще бъде готов в края на 2016 г., пише в отговора на правосъдния министър.

Захариева: ЕК иска от нас резултати, препоръките са ясни и обективни

Съдебната реформа е фокусът и на България, и на ЕК. Това каза правосъдният министър Екатерина Захариева, която заедно с вицепремиера и ...

В края на януари 2017 г. се очаква и редовният Мониторингов доклад на ЕК по въпросите на правосъдието и вътрешния ред. Захариева припомня, че анализът ще обхваща “йерархическата организация в прокуратурата, специализираните структури, интегритета, отговорността и прозрачността, натовареността и мястото на прокуратурата в българската съдебна система.

Същевременно вчера изненадващо стана ясно, че вторият пакет от промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), предложени от Министерство на правосъдието, не са включени в официалния дневен ред за утрешното заседание на Министерския съвет. През последните дни правосъдният министър Екатерина Захариева многократно декларира, че ще внесе промените в ЗСВ в МС тази сряда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика