Оставката на Танев не цели отвличане на вниманието, уверява Захариева

2692
Оставката на Танев не цели отвличане на вниманието, уверява Захариева
Снимка: БГНЕС

Правосъдният министър Екатерина Захариева определи като латиноамерикански сериал появилите се спекулации, че властта се опитва да отклони общественото внимание от критиките в евродоклада чрез протести, скандали в образованието и исканата оставка на министър Тодор Танев.

"Това е абсурден сценарий. Чуха се абсурдни неща, дори и, че протестите са за отклоняване на вниманието, сега и оставката. Напротив, двама вицепремиери и аз дадохме пресконференция и изобщо не сме бягали от доклада. Отговорихме на всички въпроси. Моят призив няколко дни е нека да не забравяме доклада, той не е за една седмица. Работата по доклада тепърва предстои", каза Захариева пред "Дарик".

Екатерина Захариева: С доклада си ЕК казва: "Хванете се в ръце и си свършете работата"

"Крайно време е да спрем да гледаме на доклада на Европейската комисия като на критика или похвала, а като на работа за вършене". Това ...

По повод номинацията на Реформаторския блок на Меглена Кунева за министър на образованието и дали това е удачно като управленско решение, министър Захариева изрази своята подкрепа към нея.

"Убедена съм, че опитът на Меглена Кунева е огромен и тя ще успее да се справи. Много често вицепремиерът е и министър", каза Захариева.

Министърът призова Висшия съдебен съвет да се захване с многото задачи, които предстоят.

"Истината е, че от четири месеца се занимаваме със скандали. Всеки път на ВСС повече от 2-3 часа отнемат за реплики и дуплики и фактът е, че самата същност на реформата остава на заден план, дебатите по закона, дебатите по електронното правосъдие. Затова ми се иска ВСС да се фокусира освен върху тези неща и върху същината на работата", каза тя.

И Захариева видя позитивизъм в доклада, но призна, че имало критики

Крайно време е да спрем да гледаме на доклада на ЕК като документ, с който някой размахва пръст на България. Това е механизъм за партнь...

В разделянето на Висшия съдебен съвет министър Захариева не видя проблем и допълни, че членовете го очакват.

"Съдиите са в съдийската, прокурорите са в прокурорската. Въпросът е от парламентарната квота да се разбере кой къде отива, но те повечето са съдии и прокурори, така че е ясно. Няма проблем в разделянето, дори се очаква с нетърпение от членовете на ВСС", допълни тя.

Според Захариева пратеният от премиера Бойко Борисов есемес до председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов не може да се разглежда като заплаха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика