От Реформаторския блок поискаха законодателство за контрол на дроновете

8058
От Реформаторския блок поискаха законодателство за контрол на дроновете

Националната сигурност може да се окаже в опасност, ако не се вземат мерки срещу използването на малки безпилотни летателни апарати, смята депутатът от Реформаторския блок Вили Лилков. Той повдигна въпроса по време на петъчния парламентарен контрол.

Дроновете са в масово производство и всеки може да се сдобие с такъв, посочи реформаторът. По въпроса нова законова регламентация е наложителна, тъй като дроновете може да се използват за контрабанда, подслушвания и всякакви други действия, застрашаващи сигурността.  

Френските служби са на крак заради пет неизвестни дрона над Париж

Най-малко пет безпилотни самолета са летели снощи над Париж като полицията във френската столица не е успяла да задържи хората, които...

От трибуната на Народното събрание Лилков попита вътрешния министър Румяна Бъчварова дали МВР вече има данни за нерегламентирането използване на дронове и необходими ли са нови закони, които да ги ограничават. От своя страна Румяна Бъчварова отрече да има постъпили данни за използване на дронове и заяви, че летателните апарати могат да се засекат от постовете за наблюдение на границите ни. Също така поясни и че за разработване на нови закони е необходимо първо да се съгласуват с международните.

Припомняме, че в края на януари властите в Париж засякоха пет неидентифицирани дрона по време на неоторизиран полет. Беше съобщено, че те са използвани от репортери на "Ал Джазира", но останаха подозрения дали не е имало проучване за терористичен акт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика