От времето на Миков като вътрешен министър има "съмнителни" договори с МВР за охрана

16345
От времето на Миков като вътрешен министър има "съмнителни" договори с МВР за охрана
Снимка: БГНЕС

Държавата удря по частния охранителен бизнес. Това е категоричното мнение на собственикът на частната охранителна фирма „СТРОНГ-ЕС” Владимир Цолов.

Цолов коментира информацията, че частни компании са подписвали договори с МВР и са използвали полицаи за охрана и полицаите са работели с приоритет за частни цели. Данните излязоха след доклад на инспектората на МВР. От документа личи, че от 10 години бюджетът на министерството е бил източван чрез неизгодни договори, а полицаи са охранявали с приоритет клиентите на частната фирма.

Най-търсената професия за обучение е охранител

Чудите се коя е най-популярната професия в момента? Оказва се, че това е физическата охрана на обекти, предаде БГНЕС. Именно тя е най-т...

Настоящият председател на Народното събрание Михаил Миков е бил вътрешен министър, когато е сключен последният и най-голям договор. Няколко месеца по-рано вече е ясно, че подобни договорки са незаконни и през май 2008 г. те са прекратени. Въпреки това, само 4 месеца по-късно, ръководеното от Миков МВР подписва пореден договор, според който полицията се задължава да реагира на повикванията на клиенти на „СТРОНГ-ЕС”. Тя плащала на полицията 15 лева на повикване, а услугата струвала на МВР в пъти повече.

Пред bTV Цолов потвърди за цената – така била записана в доклада. Той обаче отрече с дейността на фирмата си да е източвал вътрешното ведомство. „СОТ е структура, създадена 1971 г. за източване на МВР. Тази структура я има и с мен, и без мен, тези патрули излизат и без моите договори, много пъти има дублиране на реагиране. СОТ СДВР си има техни обекти, аз - мои. Освен реагирането на полицията, аз имам и собствено. Имам договори на територията на цялата страна – и с частни фирми, и с други ОДМВР-та”, обясни той.

Цолов смята, че шумотевицата сега идва, защото МВР опитало незаконно да прекрати двустранното споразумение. От ведомството изпратили просто едно уведомление през октомври 2013 г. за прекратяване на договора. Това обаче можело да стане само в два случая – или чрез взаимно съгласие, или след изтичане на 10-годишния му срок. Тъй като Цолов не приел уведомлението, започнала атака срещу него и очерняне на фирмата му, смята той. „Ако се бях съгласил да бъде прекратен договорът, никой нямаше да разбере изобщо за него, включително и вие”, допълни той.

Според собственика на „СТРОНГ-ЕС” договорът с МВР е в сила, но не се изпълнява. Така в бюджета на министерството нямало да влязат 25 млн. на година.

Правителството дава още 1.5 млн. на МВР за охрана

1.5 млн. лева допълнително към бюджета на МВР за тази година за охрана, има намерение да даде правителството, като сумата е п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика