Парламентът готви обща позиция за Скрипал, Цветанов атакува БСП заради Русия

2534
Парламентът готви обща позиция за Скрипал, Цветанов атакува БСП заради Русия
Снимка: БГНЕС

Народното събрание организира председателски съвет на всички парламентарни групи, за да оформи и евентуално гласува единна декларация по отношение на случая "Сергей Скрипал". Това стана по предложение на лидера на БСП Корнелия Нинова, която поиска четири основни точки в декларацията.

Предлагаме обща позиция на Народното право около принципите на равнопоставеност. Нека заявим, че ние сме за мир, не за война. Мир се постига с диалог – не с дрънкане на оръжия. Нека заявим, че защитаваме принципа "невинен до доказване на противното". "Вероятно" не значи "сигурно" Трето – да не се гонят руски дипломати, докато няма неоспорими доказателства за участие на Руската федерация в нападението в Солсбъри. Четвърто – да сме готови да сме посредници в диалога между ЕС и Русия.

Калфин: Борисов припозна вина на Русия по случая "Скрипал"

Привикването на посланика ни от Москва е по-слаба мярка от експулсиране, но е достатъчно силна мярка. Това, което за мен е важно, е, ч...

По думите на Нинова, големите европейски дипломации дали добър пример. Френският президент Еманюел Макрон ще посети Москва и ще се види с руския си колега Владимир Путин. Германия изгони четирима руски дипломати, но приема четирима нови. Австрия поиска диалог и посочи, че Великобритания е оказала натиск да се гонят руски дипломати от австрийска територия.

Би трябвало България, като лидер на ЕС сега, да е посредник. Българският премиер се е нагърбвал с ролята на посредник и мисля, че сега няма по-подходящ момент това пак да стане, подчерта Нинова.

Не чухме да споменете за нарушението на международното право от страна на Русия за Крим, отвърна лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той напомни какво каза във Facebook червеният депутат Таско Ерменков и го определи за "обида" към западни демокрации. Загърбихме тези идеали и политици, защото вие, г-жо Нинова, насочихте вашата партия към нарушаване на международното право и към антиевропейски позиции, нападна Цветанов. Къде е БСП по отношение на икономическите санкции срещу Русия – с това подкрепяте руската политика да анексира Крим и да завзема територии, които не ѝ принадлежат по международното право, добави Цветанов. Да ви говори нещо срещата с Решетников, за която Вие отричате, а той постоянно потвърждава, иронизира бившият вицепремиер.

България може да получи сигурност от ЕС и НАТО, категоричен беше Цветан Цветанов. Според Цветанов еврофондовете са явен знак за солидарност от страна на ЕС към по-бедните държави-членки като България и Македония. Той изрично подчерта, че не става въпрос за разследващи органи, а за ориентация към евроатлантическата общност – затова трябвала солидарност. Цветанов убедено каза, че БСП иска да изведе България от ЕС и води политика за това.

Павлова: Борисов не иска да решава под натиск за Русия

Тази тема е много сериозна и важна, не трябва да се прави свръхреакция, не трябва да се политизира, да се истеризира. Трябва да сме вни...

В отговор Нинова каза на Цветанов, че съжалява, че не е приел подадената ръка за държавническо отношение и че не е разбрал, че предложила подкрепа от Народното събрание на Бойко Борисов, за да се чувства по-сигурен във вземането на решения. Не става въпрос за никакви евроатлантически ценности - и на Макрон, и на Меркел ли ще им кажете това, защото искат диалог. Получихме дребнав и агресивен отговор, завърши председателят на БСП. А Цветанов не се съгласи, че позицията е искрена предвид позициите, изразени от БСП преди днешното заседание.

В дебата се включи и депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов, който обяви, че предложението на Нинова не било по правилник и всъщност заради това не трябвало да има съвет. В крайна сметка обаче председателят на Народното събрание Цвета Караянчева реши да има съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика