Парламентът одобри въвеждане на чип в личните карти

8355
Парламентът одобри въвеждане на чип в личните карти
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за българските лични документи, внесен от Министерски съвет.

Чрез законопроекта се въвежда "електронната идентичност" и в Закона за личните документи.

Одобрена е промяна в Правилника за издаване на лични документи

Възникнали технически и/или софтуерни проблеми, свързани с издаването на български личен документ, са основание издаването на документ ...

Въвеждането на електронен идентификатор в личните карти бе заложено в Закона за електронната идентификация, но бе отхвърлено на второ четене от вътрешната комисия в Народното събрание по предложение на председателя й Цветан Цветанов (ГЕРБ).

Преди окончателното отхвърляне на промените в комисията Цветанов отправи обвинения за лобизъм в полза на определени фирми, а по-късно коментира, че не може с поправките в Закона за електронната идентификация да се променя специален закон - този за българските лични документи.

Сега парламентът подкрепи новите текстове, в които се казва, че електронният носител на информация (чип) ще се съдържа в личната карта. В него ще се съдържат освен данните за документа (неговия вид, издаващия го орган, три имена на притежателя, номер на документа и др.), снимка на лицето, удостоверение за електронна идентичност, квалифицирано удостоверение за електронен подпис, други данни, включително и биометрични такива.

В мотивите към проекта е записано, че е предвидено заявяването на желанието да се ползва електронна идентификация да става според правилото на изричния отказ, т.е. при подновяване на личните карти или издаване на нови, те ще бъдат с чип, освен ако има изричен отказ чипа да бъде на този документ за самоличност. В такъв случай чипът може да бъде поставен на друг носител, включително и на флашка. Предвижда се законът да влезе в сила от 1 януари 2018 г., когато МВР ще има техническа възможност за издаване на лични документи с електронен носител.

Новите документи за самоличност няма да поскъпнат след електронизацията

Няма да има повишаване на цената на новите документи за самоличност след въвеждането на електронизацията. Това каза заместник-министъръ...

При гласуването депутатите отхвърлиха законопроекта, внесен от Илия Илиев от ДПС. Той предвижда да се създаде картотека от кметовете за тези български граждани, които не отговарят на условията за адресна регистрация и те да се водят на временен служебен адрес. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика