Парламентът отхвърли задължителното гласуване и на второ четене

13682
Парламентът отхвърли задължителното гласуване и на второ четене
Снимка: БГНЕС

Депутатите отхвърлиха предложението в проекта за Изборен кодекс за задължително гласуване при второто четене в пленарна зала. „За” предложението гласуваха 55 народни представители, „против” – 100, шестима се въздържаха.

Предложението беше от народните представители от ГЕРБ Цецка Цачева, Десислава Атанасова, Данаил Кирилов, Красимир Ципов, Димитър Лазаров, Емил Радев, Снежина Маджарова и Желязко Желязков и гласеше: „Всеки избирател има право на един глас, който е длъжен да упражни. При произвеждане на избори по смесена система всеки избирател има право на един глас, който е длъжен да упражни за избор в едномандатен изборен район и един глас, който е длъжен да упражни за избор в многомандатен изборен район”.

Нищо съществено като промени в проекта за Изборен кодекс

Дребни отстъпки – това е опцията, която възнамеряват да възприемат управляващите по отношение на препоръките на Венецианската ком...

Гласувах против идеята на ГЕРБ за задължителното гласуване, защото освен, че противоречи на българската Конституция, противоречи и на две европейски директиви, заяви заместник-председателят и депутат на БСП Мая Манолова, предаде Агенция "Фокус".

„Директивите уреждат, че гласуването на местни избори за страни-членки на Европейския съюз е право и не може да става задължително за гражданите на Европейския съюз”, обясни Манолова.

„Абсурдно е задължително гласуване да бъде съчетавано с парични стимули. Това е обидно за българските граждани. Ако доразвием тази идея на ГЕРБ ще добавим позицията-„платен гласоподавател”, което е абсурдно, Това може да го роди само ГЕРБ, подобна практика няма в никоя друга европейска държава”, каза още Манолова.

Не беше прието и предложението от народния представител Павел Шопов за това право да бъдат избирани и да избират народни представители, органи на местна власт, членове на Европейския парламент, президент, както и участие в референдуми, да нямат лицата с двойно гражданство.

Изборният кодекс ще бъде гледан на второ четене

Проектът за Изборен кодекс с вносители Мая Манолова и група народни представители ще бъде гледан на второ четене в пленарната зала. Т...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика