Парламентът реши: В криза общинските съветници може да гласуват дистанционно

4707
Парламентът реши: В криза общинските съветници може да гласуват дистанционно
Снимка: БГНЕС

С промяна в Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), гласувана на първо четене днес, се разрешава на общинските съвети да провеждат заседания от разстояние. Условието е да се осигури пряко и виртуално участие на съветниците при спазване изискванията за кворум и лично гласуване.

От доста години насам не съществува законова възможност за взимане на решения извън заседателната зала. В случаите, когато са взимани решения с подписка (неприсъствено), те са или би следвало да са обявени за незаконосъбразни от съответния областен управител.

Допреди около десет години съветниците гласуваха както притъствено, така и с подписка. Нерядко представители на опозицията в дадена община негодуваха, че решения се взимат „на тъмно“, „на коляно“, но тогава страната ни не бе член на Европейския съюз, а публичността и прозрачността не бяха управленски ценности. 

С новата промяна се дава, според вносителите, възможност и на общински съветници, поставени под карантина, да вземат участие в заседанията.

„С въвеждането на дистанционна форма се гарантира възможността колективният орган за местно самоуправление да работи, въпреки наложени мерки за ограничаване на движението и събирането на много хора на едно място. С дистанционната форма на заседание се отговаря на възможностите в нашето съвремие да се работи и общува пълноценно и от разстояние, и на стремежа на общините да въведат иновативен подход при взимане на решенията“, сочат в документацията вносителите – Александър Ненков и група депутати от ГЕРБ.

Според тях е необходимо да се предостави гъвкавост на общинските съвети да заседават онлайн не само в изрично посочените – обявено военно или друго извънредно положение или извънредна епидемична обстановка в съответната община, тъй като не може да се изброят изчерпателно ситуациите на извънредност или необходимост от заседания от разстояние.

Природни или друг вид бедствия също биха могли да породят необходимостта от провеждането на дистанционно заседание. Така, според тях, ще се даде възможност на колективния орган да заседава без да е необходимо да се събират всички членове в дадена сграда.

С друга промяна в ЗМСМА, внесена от Искрен Веселинов – депутат от ВМРО и група народни представители, се облекчава ситуацията „конфликт на интереси“ при съветници, които преди да бъдат избрани, са имали сключен договор със съответната община. Те трябваше или да прекратят договорите си, или да се откажат от фирмите си.

Недоволството срещу това законово несъвършенство имаше от НСОРБ и Националната асоциация на председателите на общински съвети в РБ.

След изборите значителна част от общинските съветници попадат в кръга на лицата, ограничени от новите разпоредби, тъй като имат сключени дългосрочни договори с общината отпреди ограниченията и когато не са имали качеството на общински съветници.

Малина Едрева: ГЕРБ ще работи за по-ниски заплатите от бордове на общински съветници в София

ГЕРБ работи за намаляване на заплатите на 31 общински съветници, които те вземат като участващи в надзорни и управителни съвети на общи...

Те са поставени в ситуация да закрият фирмите си на едноличен търговец, да престанат да бъдат съдружници или акционери, да бъдат освободени от управителните и контролните органи на съответните дружества, или да прекратят договорите си с общината, с търговски дружества с общинско участие или с общински предприятия.

В противен случай пълномощията им на общински съветници ще бъдат прекратени. Някои от договорите обаче са реализирани и не могат да бъдат развалени без значителни имуществени и вещно-правни последици - сочат в аргументите си вносителите.

Най-фрапиращи са случаите на договори на лекари и зъболекари с общините за наем на помещения в бившите поликлиники или здравни служби, сключени при условията на Закона за лечебните заведения. Тоест, единият закон им е създал преференциални условия, а другият ги ограничава и лишава от тях. За да спазят закона, те трябва да прекратят тези договори и да си открият частни кабинети в други помещения.

Така действащият текст в чл. 24 алинея 5, т.3 – „Общинският съветник не може да е едноличен търговец, съдружник, акционер, член на управителен, надзорен или контролен съвет на търговско дружество, което има сключени договори с общината, в която е общински съветник, както и с търговски дружества с общинско участие или с общински предприятия“, се заменя с текста: „Общинският съветник не може да извършва дейности, които водят до нарушаване на забрана или ограничение по глава осма, раздел ІІ от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество“.

Другата промяна е, че за съветниците и председателя на местния парламент не е налице частен интерес при участие в подготовката, обсъждането и приемането на бюджета на общината и възнаграждението на кметовете, на председателя на ОбС и на общинските съветници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика