Партия в партията? Движение "Бузлуджа" разгневи БСП - словесна престрелка между Нинова и социалисти

6978
Партия в партията? Движение "Бузлуджа" разгневи БСП - словесна престрелка между Нинова и социалисти
Снимка: БСП-София

Изпълнителното бюро на БСП се разгневи от срещата в НДК в събота, 23 март, на която бе учредено движение "Бузлуджа". На нея членове на социалистите се обединиха в нов проект срещу Корнелия Нинова.

"Срещата в НДК е фалшива, чужди партии, стари лица, без нови идеи". Това обяви в своя позиция Изпълнителното бюро на БСП. Според съобщението мнозинството от участниците са председатели и в ръководствата на други партии: АБВ, "Движение 21", Изправи се.Бг и др., както и безпартийни хора.

"Абсурдно е членуващи в други партии да организират движение вътре в БСП. Нечленуващи в БСП да искат свикване на извънредно заседание на конгрес на БСП. Това минава всякакви граници на политическа логика и морал", се посочва в съобщението на социалистите.

Още: Бунтът срещу Нинова в БСП се разраства

Отговор: "Фалшива е Нинова"

"Фалшива е Корнелия Нинова, ние сме социалисти". Това заявиха в общо изявление Ана Пиринска, Светлана Шаренкова, Ваня Добрева, Николай Бериевски, Кирил Добрев, Петя Мхалевска, Костадин Дурчов, Ленко Петканин, Атанас Атанасов и Петко Димитров.

Всички те - социалисти от София - бяха "изключени" от БСП преди малко повече от година на заседанието на 50-ия конгрес. Те вече възстановиха членството си в БСП след изтичането на едногодишния период, както повелява партийният Устав, и се включиха в новосформираното в събота Движение "Бузлуджа" в партията.

"Кой е фалшив - Иван Таков или аз? Та ние двамата сме четвърто поколение социалисти. Фалшива е седесарката-приватизаторка Корнелия Нинова", каза Атанас Атанасов, който беше водещ на срещата на социалистите в събота в Зала 6 на НДК, организирана от Иван Таков и социалисти от Софийската организация на БСП.

Още: За "Турски поток", Бойко Борисов, ГЕРБ и БСП: Пълен запис на всички разкрития (ВИДЕО)

Снимка: БГНЕС

"Колкото до Движение "Бузлуджа" в БСП - то беше създадено от над 500 социалисти, членове на БСП. Всички останали в залата бяха гости, които недвусмислено заявиха желание и готовност да участват в обединение на лявото", аргументираха се от БСП-София.

"Това е една от основните стратегически цели на "бузлуджанци". Това е и една от основните разлики между Нинова и тясното ръководство на БСП и учредителите на Движение "Бузлуджа" в БСП. Първите наказват и изключват, вторите събират и обединяват. И още една разлика - първите съществуват единствено и само за да воюват с ГЕРБ, а вторите се борят да представляват работещите в България", добавят те в позицията си.

Още: Конкуренти на евроизборите: Съюзи около Радев и Нинова ще се сблъскат челно

"Всички наказани преди повече от година софийски социалисти изразиха възмущение от опита на Нинова и тясното ръководство на БСП предварително да оправдаят прогнозирания от политолозите нисък резултат на партията на предстоящите европейски избори на 9 юни с действията на несъгласните с тях леви хора. "Прехвърлянето на вината за един евентуален бъдещ провал е поредният отказ на ръководството да поеме отговорност за действията си", заявяват те и продължават: "Позицията на Изпълнителното бюро на БСП относно Движение "Бузлуджа" доказва факт, който отдавна сме установили. Корнелия Нинова и обкръжението ѝ правят неистови опити да приватизират БСП. Това ние няма да позволим".

Според тях твърдението на Изпълнителното бюро, че в залата в събота не е имало членове на БСП, а лица от други партии, е поредната манипулация. "Много от хората, които бяха в залата, са лица, разпознаваеми в общественото пространство благодарение на БСП (...) БСП има нужда от истински леви личности, политически грамотни, които да я ръководят. Едва тогава ще стане силната, доминираща вляво организация отново", завършва позицията им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика