Партията на Слави се притесни от "дискриминационни ограничения за неваксинирани"

5286
Партията на Слави се притесни от "дискриминационни ограничения за неваксинирани"
Снимка: БГНЕС

От „Има такъв народ“ настояват за отмяна на всякакви дискриминационни ограничения, които разделят обществото на ваксинирани и неваксинирани, лишавайки последните от основни техни права. В декларация от името на парламентарната група на партията на Слави Трифонов проф. Андрей Чорбанов заяви, че след няколкото последователни локдауна, сме на път трайно да загубим голяма част от хората, които въобще имат желание да работят в тези сектори.

Припомняме, че заповедта за новите мерки беше издадена снощи от здравния министър Стойчо Кацаров. Той разпорежда в администрацията да се въведе при възможност работа от разстояние за най-малко 50% от персонала, както и да се въведе график за начало на работния ден между 7:30 и 10 часа. Целта е да се намали натискът върху обществения транспорт. От днес МЗ прави опит и да насърчи ваксинациите с привилегии за заведения и обществени места с напълно ваксиниран персонал или такъв, който е готов да се тества редовно, за да ходи на работа.

МЗ: При три условия отпада ограничението за ползване на до 50% от заведения и фитнеси

Във връзка постъпващи от граждани запитвания в Министерството на здравеопазването относно работата на определени обекти и организиранет...

Съпартийците на Трифонов са обезпокоени, че вече година и 8 месеца няма трайно и ефективно решение на кризата с COVID-19. "Важно е обаче да имаме предвид, че наред със здравния проблем, не бива да неглижираме и социалния и икономически ефект, който се стоварва с особена тежест върху няколко конкретни сектора като хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и редица други, свързани с тях", категоричен бе проф. Чорбанов.

По думите му притеснително е това, което ние наблюдаваме като заявка за политики относно бъдещи действия, които прозират вече видимо от последната заповед на здравния министър. „Указанията, които се дават по отношение на изисквания за ваксинация или преболедували за работещите в редица обществени сектори, както и достъпът до тези обекти само от ваксинирани и доказано с документ преболедували и с доказан PCR тест, противоречи на основни права на гражданите в т.ч. правото им на труд и до свободен достъп до обществените обекти“, посочи той.

Като реакция на тази заповед масово работещи са подали своята молба за напускане пред работодателите като резултат от оказания им натиск. Това ще доведе до огромни бъдещи проблеми, които ще са вследствие на трайна невъзможност за възстановяване на тези сектори поради липса не просто на подготвен, а въобще на персонал. Разчитайте на мъдростта и интелекта на хората, а не се опитвайте да ги плашите и принуждавате, пренебрегвайки правото на личен избор, призова Чорбанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика