Павлова: 10 млрд. евро ще бъдат инвестирани за свързаност на Балканите

3828
Павлова: 10 млрд. евро ще бъдат инвестирани за свързаност на Балканите
Снимка: eu2018bg.bg

0 млрд. евро ще бъдат инвестирани за свързаност на Балканите. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, която участва в 11-ия летен университет на МГЕРБ под мотото „Само истината, НЕ на фалшивите новини“ в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна.

Лиляна Павлова посочи като ключово постижение срещата на върха в ЕС – Западни Балкани, която се проведе през май в София, допълвайки, че Декларацията от София и Приоритетната програма от София са потвърдили Европейската перспектива на Западните Балкани. Всички партньори са се съгласили да инвестират в свързаността и са поставени конкретни цели в полза на гражданите на Европейския съюз и региона, подчерта министър Павлова. „Получихме политическа подкрепа, но важен е и дневният ред, който много ясно и конкретно очертава стъпките напред за следващите 10 години, свързани с проектите в различни сфери.

Павлова: След края на председателството ще можем по-активно да отстояваме позициите си

България вече не е председател и ще има възможност по много по-активен начин да отстоява българските позиции на предстоящите заседания....

Ползите са в много направления - тази инфраструктура, това развитие, този икономически просперитет, ние сме част от Балканите и една голяма част от тези 10 млрд. инвестиции за свързаност ще дойдат в България и нашата свързаност в този регион“, заяви министър Лиляна Павлова. Тя бе категорична, че икономическите ползи от Българското председателство на Съвета на ЕС са безспорни. Анализирайки резултатите от председателството, Лиляна Павлова отбеляза развитието на административния капацитет, който според нея трябва да бъде привнесен като опит във всички национални секторни политики. Според нея когато има ясен план, мотивация и процедура, администрацията работи, обединена в една кауза.

„Администрацията ни може да работи ефективно, важно е да бъде създаден добър механизъм да го прави. Имаме много подготвени хора, много експерти на всички нива”, посочи Лиляна Павлова. По думите й българите трябва да имат повече увереност, не самочувствие без покритие, но увереност в знанията и възможностите си. „Трябва да запазим енергията, капацитета и стимула, който показахме по време на председателството. Трябва да си вярваме повече, защото сме част от Европа и участваме равностойно в процесите. Когато имаме самочувствие и аргументи, можем да сме убедителни и да помогнем истината да надделее над фалшивите новини”, заяви Лиляна Павлова. Министърът отбеляза, че чрез непрекъснатата работа на всички нива трендът при отразяване на положителните и отрицателните новините за председателството е обърнат в посока на повече положителни новини. Лиляна Павлова изрази мнение, че неуважението към държавата и институциите е недопустимо за един политик, но и за всеки гражданин. „Защото държавата сме всички ние”, каза Лиляна Павлова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика