Пет години затвор за Цветанов поиска прокуратурата

18706
Пет години затвор за Цветанов поиска прокуратурата
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата поиска 5 години затвор за бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по делото за присвояване на 50 000 лева от бюджета на МВР в полза на друг - на бившия шеф на РЗБОП - Велико Търново Орлин Тодоров.

В СГС днес бяха разпитани бившият директор на ГДБОП Станимир Флоров и бившата служебна министъра Петя Първанова, предаде БГНЕС.

Делото започна за 26 март и се гледа по съкратена процедура, при която не се разпитват всички свидетели. Бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров е един от малкото свидетели, от които защитата на Цветанов не се отказа да бъдат разпитани пред съда.

Припомняме, че прокуратурата повдигна това обвинение на Цветан Цветанов на 22 ноември миналата година. Според него, бившият вътрешен министър през периода от 23 декември 2011 г. до май 2012 г., е присвоил пари от бюджета на МВР с цел да набави облага за бившия директор на РЗБОП Орлин Тодоров. На него му е било платено трудово възнаграждение за времето на отстраняването му от длъжност и обезщетения по ЗМВР, в общ размер на около 50 000 лева. МВР беше конституирано като граждански ищец по това дело и представи иск за парите.

Съдебният състав е с председател съдия Десислав Любомиров. И по това дело Цветанов е с мярка за неотклонение "подписка", а прокуратурата му наложи и мярка за процесуална принуда "забрана за напускане на пределите на Република България".

Първото дело, което стигна до съда от трите обвинения срещу Цветанов, е това за отказаните СРС-та, отново срещу бившия директор на РЗБОП Орлин Тодоров. По това дело прокуратурата обвинява Цветанов, че той, пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия, е поставил собственоръчно резолюции "НЕ!!!" на шест искания за СРС-та. Делото тръгна от втория опит, след един фалстарт заради отвода на съдия Димитрина Ангелова, поискан от прокуратурата. То е пред финал и се очаква на 29 май по него да има пледоарии.

На 30 май се очаква да започне и третото дело срещу Цветанов за т.нар. незаконното послушване. За тогава съдия Петър Гунчев е насрочил първото заседание срещу настоящия зам.-председател на ГЕРБ и трима бивши директори на СДОТО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика