Пет партии обвиниха ГЕРБ и БСП в атака срещу Комисията по досиетата

1888
Пет партии обвиниха ГЕРБ и БСП в атака срещу Комисията по досиетата
Снимка: БГНЕС

Остро се противопоставяме на действията на БСП и ГЕРБ, целящи фактическото ликвидиране на Комисията по досиетата. КомДос е единственият институционален фактор за разкриване на ролята, изиграна от репресивните тайни служби по време на комунистическия режим. Комисията е и гарант, че за обществото няма да остане скрито влиянието, упражнявано и днес върху управлението от страна на някогашните ДС функционери".

Това се посочва в обща позиция на партиите "Движение Да, България", "Демократи за силна България", "Зелените", "Български земеделски народен съюз" и "ДЕОС", разпространена днес. Те наричат "координирана атака" действията на ГЕРБ и БСП в парламента от последната седмица - номинацията на Антон Тодоров за председател на комисията и предложението за закриването на комисията.

За новата Комисия по досиетата: БСП брани ДС, не може пироманът да е шеф на пожарната

Създаването на Комисията по досиетата стана факт след гаф на Румен Петков да вади определени досиета, като тогава, преди време, всички ...

Според петте партии "Внесеният от БСП Законопроект за архива на документите на Държавна сигурност и на разузнавателните служби на Българската народна армия представлява пореден опит за затваряне на досиетата".

"В него се предвиждат редица ограничения в правото на гражданите да бъдат осведомени за принадлежността на публични лица към органите на репресивния апарат на комунистическия режим. Премахват се всякакви изисквания за членовете на новопредвидения орган. Включително липсва изискване за непринадлежност към ДС на лицата, които ще боравят с документацията от архивите. Прекратява се автоматичното осветяване на сътрудниците на комунистическите служби в конкретни сектори от обществения, политическия и икономическия живот. Въвеждат се широки области на преценка и изключения, които неизбежно ще позволят прикриването на множество агенти на службите", се посочва в позицията.

Намерението на ГЕРБ да издигне за председател на комисията Антон Тодоров също е в сериозен разрез с обществения интерес. "Г-н Тодоров доказано не притежава моралните качества, необходими за заемането на този пост. Дългогодишното му публично поведение го е превърнало в емблема на грозни персонални атаки и разчистване на сметки. Негова запазена марка са използването на компромати и манипулативното боравене с документи и архивни материали с често нечистоплътни цели. Не на последно място – радикалните промени в неговите позиции говорят, че, за да натрупа кариерни и политически дивиденти, г-н Тодоров е готов на всякакви, дори и срамни, метаморфози.. Нещо повече – известно е, че кандидатурата му за работа в служби от сектор сигурност е била отхвърляна поради установена непригодност", пише в позицията на петте партии.

"Натрапчиво е единодействието, демонстрирано в тази област от двете големи – наглед враждуващи – пратии. И ГЕРБ, и БСП последователно издигат в редиците си и на важни държавни постове (депутати, министри) доказани доносници и офицери от комунистическите служби и с готовност се превръщат в политическа платформа, продължаваща влиянието на свързаните с ДС кланове", пишат петте партии и смятат, че съвпадението в действияна не е случайно, а доказателство за единосъщност на ГЕРБ и БСП.

ГЕРБ ще предложи Антон Тодоров да оглави Комисията по досиетата

Парламентарната група на ГЕРБ ще предложи Антон Тодоров за председател на Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принад...

"И ГЕРБ, и БСП възпроизвеждат авторитарни модели и канализират антидемократичното влияние на Путинския режим у нас. И ГЕРБ, и БСП отказват да водят реална борба със системната корупция и са основни проводници на мафиотското овладяване на българските държавни институции. Процес, започнат още от БКП и ДС и услужливо продължен от техните наследници".

Настояват да бъде оттеглена номинацията на Антон Тодоров за председател на Комисията по досиетата и вместо него да бъде издигнат кандидат с доказан интегритет и обществено доверие, в диалог с гражданското общество и общността от уважавани изследователи на наследството на тоталитарните служби. (за същото призоваха в отворено писмо група известни журналисти, университетски преподаватели и изследователи). Комисията да бъде запазена и укрепена, и да бъде започнат процес по системното разкриване на документи на МВР и службите, за да излязат на светло политическите и икономически механизми на тъй наречения "преход"; да бъдат създадени условия за реална лустрация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика