Петков и Йотова с послания за мир на 9 май

1820
Петков и Йотова с послания за мир на 9 май
Снимка: БГНЕС

На 9 май в България за едни е Ден на Европа, за други -  Ден на победата. Трети отбелязват и двете. Датата 9 май не подминаха и представителите на властта. 

Още сутринта премиерът Кирил Петков публикува пост във "Фейсбук", в който той обърна внимание, че на 9 май отбелязваме празника на Обединена Европа.

"Тази Европа, чиито основи в средата на миналия век, поставиха истински визионери, преживели ужаса на двете световни войни, разделението и огромната човешка мъка. Но те имаха куража да загърбят болката и реваншизма, да погледнат смело напред в бъдещето и да поставят началото на обединението на европейския континент. Утвърждавайки единството и толерантността като свои основни ценности, Европа се превърна в еталон на свобода, солидарност, икономически възход и просперитет", написа министър-председателят.

"Днес, за съжаление, в Европа отново се води ужасяваща война. Загиват хора, разрушени са милиони съдби, десетки градове и села са превърнати в руини. Тези трагични събития ясно ни показват, че човешкият живот, единството, мирът и обединението са най-големите ценности и ние трябва с всички сили да ги пазим и отстояваме. Вярвам, че Европа ще демонстрира своята сила и единство, защото само заедно можем да се справим с предизвикателствата и да излезем от тях още по-сплотени", смята още Петков.

 

Вицепрезидентът Илияна Йотова също публикува пост в социалната мрежа. В него тя отбелязва, че 77 години след края на най-голямата катастрофа, която преживя човечеството, в Европа отново гори война. "Нашите родители ни осигуриха мир. Най-голямото престъпление към нашите деца ще бъде, ако не сме научили жестоките уроци на миналото и позволим историята да се повтори. Днес даваме обет пред поколенията след нас да върнем мира, да градят те своето бъдеще в спокоен свят. Недопустимо е в 21 век да се преначертават граници, да се нарушава суверенитет на независима държава. Агресията и инвазията на Русия нямат оправдание. Все още не е късно да се върнем на масата на преговорите, за да не се отнема животът на невинни, да няма погубени поколения. Вместо да се въоръжаваме, нека говорим и работим за мир!", коментира тя. 

 

Според вицепрезидента 9 май не бива да разделя. "Скланяме глави и помним над 60-те милиона човешки живота, които погълна адската машина на хитлерофашизма. Днес е ден за трезв размисъл, без емоции! Голямата европейска идея се роди, за да няма повече война. Затова е добре да се помнят думите на нейните създатели. 72 години по-късно трябва отново да прочетем декларацията на Шуман, която ни завеща мир, надежда и благоденствие за хората на Стария континент. Вместо да я правят по-силна, кризите разяждат европейската идея, слаби лидери подкопават доверието в европейския проект. Вярвам, че предложенията на европейските граждани в Конференцията за бъдещето на Европа не само ще бъдат чути, а ще бъдат основата, върху която заедно да изградим мечтания силен съюз. Честит Ден на победата! Честит Ден на Европа!", написа още Йотова. 

 

Как президентът и вицепрезидентът отбелязват 9 май - четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика