Петков от Гърция за завършената газова връзка: Край на руския монопол

7311
Петков от Гърция за завършената газова връзка: Край на руския монопол
Снимка: Министерски съвет

Премиерът в оставка Кирил Петков обяви "край на руския газов монопол" над България по време на официалната церемония по приключването на строителството на Междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB). 

„Само за 6 месеца успя да завърши този проект, за който се говореше от години. Специална подкрепа изразявам към гръцкия премиер Кирякос Мицотакис за всеотдайната му политическа подкрепа и сътрудничество. Поздравявам ръководството на ICGB, които успяха да устоят на всички икономически, политически и епидемични препятствия, защото строежът стартира едва през 2019 г.", заяви Петков в речта си на пресконференцията.

"Само преди около месец отново заедно с г-н Мицотакис поставихме началото на терминала за втечнен природен газ в Александруполис. Този тип проекти обединява общата ни визия да се открие нова връзка, ново геополитическо приятелство, което има реално измерение. Интерконекторът ще трансформира енергийната карта на региона. Пускането му ще задълбочи енергийната свързаност. България постига реална енергийна диверсификация. През следващите няколко седмици започваме да получаваме азерския газ по тръбопровода и слагаме край на руския газов монопол. Най-накрая имаме алтернативни източници на енергия", обяви Петков.

Той подчерта факта, че географската ни близост и общата ни принадлежност към ЕС с Гърция създава безброй предпоставки за инфраструктурна и енергийна свързаност. Кризата в Черно море заради руската инвазия в Украйна доведе до това, че България се нуждае от гръцките пристанища в Егейско море, що се отнася до вноса на втечнен газ. Петков даде за пример Александруполис и Кавала.

Заяви още, че България и Гърция имат много общи интереси - особено в сферата на енергетиката и търговията.

"Запитан каква е най-голямата нужда на един човек, Сократ е отговорил: "Да имаш верен приятел". Когато завършвах Харвард, там ни казаха, че координацията става само с координатори. Нуждаеш се от посветен на каузата приятел, с когото имате обща цел – това стана през последните 6 месеца", заяви Петков, обръщайки се към Мицотакис. "Всяка седмица си пращахме есемеси. Комуникирахме. Когато имаме общо лидерство от двете страни на границата, могат да бъдат свършени нещата. Нека това бъде началото на една дългосрочна приятелска връзка, началото на редица проекти в областта на енергетиката".

След пресконференцията Петков заяви пред медиите, че България вече получава пълния обем по договор с Азербайджан на цена, която е равна на тази на "Газпром". Когато се отвори връзката с Гърция, цената пада на една трета от тази на "Газпром". "Но сега дори е много по-евтино от европейския пазар, после ще отиде още 30% по-надолу. Вече е тестван тръбопроводът, тествано е налягането в Стара Загора и Комотини – няма изпускане", добави премиерът в оставка.

Министър-председателят Кирил Петков ще бъде на еднодневно посещение в Гърция, където по покана на гръцкия премиер Кирякос Мицотакис ще участва в официалната церемония по повод приключването на строителството на Междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB). Събитието ще се състои на 8 юли, петък, в района на гр. Комотини, където заедно с премиерите на България и Гърция, ще бъде също министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов.
Интерконекторът е от голямо значение не само за развитието на регионите ни, но и за енергийната независимост и сигурност на България. Газовата връзка Гърция-България ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп на България до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ.
Реализацията на проекта, който бе започнат преди близо 12 години, приключва успешно, след като получи сериозен тласък през последните 6 месеца. Към началото на юли основните строителни дейности са завършени. Линейната част е изпълнена изцяло - всички тръби са заварени, положени, зарити и хидротествани. Преминалите хидравлични изпитания гарантират, че съоръжението има необходимата якост, отговаря на всички стандарти за бранша и е качествено изградено.
Въвеждането в търговска експлоатация на интерконектора Гърция-България ще се реализира след приключване на задължителните административни процедури, като до тогава страната ни ще получава в пълен обем договорените количества азерски газ на временната точка на доставка – Неа Месемврия.

Петков е на еднодневно посещение в Гърция, където по покана на Мицотакис участва в официалната церемония по повод приключването на строителството на Междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB). Събитието се състоя в гр. Комотини, където заедно с премиерите на България и Гърция, бе също и министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов.

Петков за газовата връзка с Гърция: Официално имаме алтернативно трасе, това е истинската диверсификация

Няма пост, нито позиция, която да е по-важна от това, да спасим България от криза. Човекът, за който сложих името си – Асен Васил...

Интерконекторът е от голямо значение не само за развитието на регионите ни, но и за енергийната независимост и сигурност на България. Газовата връзка Гърция-България ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп на България до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ. Реализацията на проекта, който бе започнат преди близо 12 години, приключва успешно, след като получи сериозен тласък през последните 6 месеца. Към началото на юли основните строителни дейности са завършени. Линейната част е изпълнена изцяло - всички тръби са заварени, положени, зарити и хидротествани. Преминалите хидравлични изпитания гарантират, че съоръжението има необходимата якост, отговаря на всички стандарти за бранша и е качествено изградено.

Въвеждането в търговска експлоатация на интерконектора Гърция-България ще се реализира след приключване на задължителните административни процедури, като до тогава страната ни ще получава в пълен обем договорените количества азерски газ на временната точка на доставка – Неа Месемврия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика