Плевнелиев: Българската енергетика може да стигне до фалит

25594
Плевнелиев: Българската енергетика може да стигне до фалит
Снимка: БГНЕС

Българската енергетика може да стигне до фалит, ако не бъдат предприети незабавни реформи. Предупреждението отправи президентът Росен Плевнелиев пред bTV от Ню Йорк. Там държавният глава участва в 69-ата сесия на Общото събрание на ООН.

От Америка Росен Плевнелиев призова българския парламент да анализира прагматично числата, потенциала и перспективите в сектор „Енергетика".

Дупката в бюджета на НЕК може да се покрие за между 3 и 5 години, заяви Щонов

Ръстът в цената на тока е необходима мярка за стабилизирането на енергетиката. Ако няма поскъпване, ще има сериозни сътресения в иконом...

„Ако това не се случи, може да бъдем изправени и пред драматични последствия, включително и фалит. Нямаме много време и моят апел ще бъде, след като минат изборите и сформираме Народното събрание, към национално отговорен и конструктивен подход и сериозна реформа в сектор енергетика”, заяви държавният глава.

Президентът призова за незабавни мерки в сектора. Една от тях ще бъде предприета от служебното правителство, което ще внесе предложение за създаването на силен, независим и надпартиен регулатор.

„Имаме един политизиран регулатор, на който министър-председателите или шефовете на политическите партии просто могат да му вдигнат телефона и да кажат „смъквай или вдигай цената на тока”. Ние трябва да си даваме сметка, че НЕК е пред фалит. Тя има около 1 милиард приходи и 3 милиарда задължения”, подчерта Плевнелиев.

С бизнес срещите в петък приключи и визитата на президента Плевнелиев в Съединените щати.

Близнашки: Следващата седмица търсим подкрепата на синдикатите за актуализацията на бюджета

Проектът за актуализация на бюджета ще бъде представен пред социалните партньори в началото на следващата седмица, след което ще бъде...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика